Geschatte leestijd: 5 minuten
We stoppen dit keer in Noord Italië, Lombardije om precies te zijn. De streek waarvan Milaan de hoofdstad is. Deze stad staat vooral bekend om de luxe modehuizen. Maar er is ook iets anders wat ze heel goed in Milaan kunnen: namelijk risotto maken! Het is niet moeilijk, maar er zijn wat spelregels en die leg ik je graag uit! Uiteraard trakteer ik je op einde weer op een lekker recept. Dit risotto recept is een authentieke Italiaanse risotto giallo con piselli.
Risotto is een Italiaanse rijstgerecht dat wordt bereid door de rijst in kleine hoeveelheden bouillon of andere vloeistof toe te voegen en steeds te roeren tot de rijst gaar is en een dikke, cremige consistentie heeft. Het gerecht wordt vaak aangevuld met groenten, kaas, vlees, vis of andere smaakmakers en kan variëren van de traditionele Italiaanse recepten tot moderne creaties. Deze risotto wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Risotto: de zaligheid uit Noord-Italië!
Risotto alla Milanese
Deze Risotto komt dus oorspronkelijk uit Noord Italië en door de jaren heen hebben ze in Milaan het perfecte risotto gerecht weten te maken. Namelijk de risotto alla Milanese. Dit is hele romige saffraan risotto. Wat het zo speciaal maakt is het kalfsmerg wat er aan toe wordt gevoegd. Tegenwoordig wordt deze wat minder gebruikt, maar dan mag het officieel ook geen ´risotto alla Milanese´ worden genoemd. Dan is het enkel ‘risotto giallo’ (Italiaans voor gele rijst). Of ‘risotto allo zafferano’ (Italiaans voor saffraan rijst). Ja die Italianen houden van traditie!
Arborio of carnaroli?
Er zijn vele soorten risotto rijst, maar arborio en carnaroli zijn de bekenste. Ze komen beide uit Noord-Italië en worden veel gebruikt. Ik gebruik het liefst de carnaroli rijst. Dit is namelijk de `Rolls-Royce’ onder de risotto rijst. De rijstkorrel absorbeert veel vocht en zorgt daardoor voor een heerlijke volle en romige risotto.
Pas op met de hoeveelheid ingrediënten:
Voor risotto heb je niet veel ingrediënten nodig. De basis is altijd hetzelfde: Risotto rijst, boter, bouillon, uitje, witte wijn en peper en zout. Men is geneigd om altijd heel veel extra’s toe te voegen aan de risotto. Maar dat moet je juist niet doen! In Italië voegen ze maximaal twee extra ingrediënten toe, niet meer.
Gebruik de juiste bouillon
Risotto wordt met bouillon gemaakt, de rijst kookt hierin gaar en dit geeft veel smaak aan je risotto. Daarom is het belangrijk om een bouillon te gebruiken die past bij het hoofdingrediënt. Dus bij een visrisotto gebruik je visbouillon. Bij vleesrisotto gebruik je vleesbouillon en bij een groentenrisotto gebruik je groentebouillon.
Italiaanse risotto giallo con piselliRoeren, roeren, roeren!
Of hoe de Italianen het ook wel noemen: ‘risottare’. Dat is heel belangrijk. Risotto maken is makkelijk maar je moet wel bezig blijven. Blijf dus roeren, want anders gaat je risotto plakken. Mijn vuistregel is: 30 seconden roeren, 10 seconden wachten. Roer wel met beleid anders maar je de korrel kapot! Kook de risotto nooit langer dan 20 minuten, dan wordt je risotto te papperig.
Italiaanse risotto giallo con piselli
Aan de slag! We gaan deze overheerlijke risotto maken in onderstaand recept.
Italiaanse risotto giallo con piselli
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 180 gram Carnaroli rijst
- 1 eetlepel Saffraan draadjes
- 200 ml Witte wijn
- 1 witte ui
- 750 ml Groentenbouillon
- 150 gram Doperwten
- 50 gram Boter
- 150 gram Parmezaanse kaas
- peper
- zout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Doe de draadjes saffraan in een bakje met water en laat ze weken. Dit kun je het beste al in de ochtend doen voordat je het gerecht maakt.
- Snijd het uitje fijn en verhit een klontje boter in een diepe pan met een dikke bodem. Fruit het uitje hierin voor een paar minuten.
- Voeg de risotto rijst toe en bak ook dit voor een paar minuten mee. Blijf goed roeren, anders blijft de risotto aan de bodem plakken.
- Voeg de witte wijn toe en laat koken tot de wijn verdampt is.
- Maak ondertussen de groenten bouillon met een bouillonblokje.
- Voeg een soeplepel bouillon aan de risotto toe en laat zachtjes koken tot dat de bouillon verdampt. Voeg dan weer een soeplepel bouillon aan de risotto toe en herhaal dit elke keer als de bouillon verdampt is.
- Als de risotto bijna gaar is, voeg het saffraan mengsel dan toe en roer dit goed door. Voeg vervolgens de doperwten ook toe en laat deze eventjes meekoken (deze hebben niet heel lang nodig).
- Door de saffraan krijgt de risotto vervolgens een gele kleur. Zorg er voor dat al het vocht verdampt en dat de risotto een lekkere bite krijgt. Voeg als laatst nog een beetje boter, parmezaanse kaas, peper en zout toe.
- Goed doorroeren, serveer met (nog meer) parmezaanse kaas.
- Heerlijke Happen!
Deze blog “Italiaanse risotto giallo con piselli” is een bijdrage van Tim van La Cucina di Tim, neem ook eens een kijkje op zijn website.
Andere blog(s) van Tim lezen? Check dan deze eens:
Basisrecept perfecte Italiaanse pasta
Italiaanse focaccia het brood van goud
Authentiek Italië: Bari en zijn orecchiette
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
recept voor risotto
Heerlijke risotto! Hopelijk deze zomer weer naar Italië.