Kippedij met zwartebonensaus

Kippedij met zwartebonensaus

Kippedij met zwartebonensaus

Een guilty-pleasure… Dat is voor mij toch wel een gerecht met zwartebonensaus. En haal je dat bij de chinees is het meestal te vet en eet je teveel koolhydraten. Soms haal ik ook wel eens een potje bij de supermarkt en nu dacht ik : Ik ga het eens helemaal zelf maken. En lekker dat hij is geworden joh! Al met al helemaal niet zoveel werk en zo zet jij dus ook zo deze kippedij met zwartebonensaus op tafel. De saus wordt gemaakt met gefermenteerde zwarte bonen. Maar dit zijn eigenlijk zwarte soja bonen. Ik kocht een zakje bij de toko. Als je het zakje openmaakt ruik je gelijk die super kruidige geur van de bonen. En zo heb je een saus die je ook best nog even afgesloten in de koelkast kunt bewaren.

En dit heb je nodig voor 2 personen:Kippedij met zwartebonensaus

  • 300 gram kippedij filets
  • 2 bosuitjes
  • zakje ramen noodles
  • sojasaus
  • kleine paksoi
Voor de saus heb je nodig:
  • 5 eetlepels gefermenteerde zwarte bonen
  • 2 eetlepels gehakte knoflook
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • halve paprika in kleine blokjes
  • 1 bosui in fijne ringetjes
  • 1 eetlepel fijn gehakte gember
  • 100 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijn
  • 1 kleine rode peper fijngehakt
  • 1 eetlepel suiker

En zo maak je het:Kippedij met zwartebonensaus

-We beginnen eerst met de saus. Doe de bonen in een bakje met wat water en laat ze daar in weken tot ze lekker zacht zijn. Spoel ze daarna af en laat ze even goed uitlekken.

-Terwijl de boontjes staan te weken gaan we aan de slag met de rest van de ingrediënten voor de saus. Snij en hak alle groenten heel fijn en klein. Neem een koekenpan erbij en doe hierin wat wokolie. Als deze heet is voeg je alles toe en bak je het een minuutje op hoog vuur. Daarna zet je het zachter en laat je de groenten lekker zacht worden. Kippedij met zwartebonensaus

-Voeg daarna alle natte ingrediënten toe, de rijstwijn, kippenboullion en sojasaus. Roer het geheel door elkaar. Als laatste gaan de boontjes en de suiker erin en laat je het geheel lekker pruttelen. Is het op het laatst nog te nat voeg je een maizena papje toe om de saus wat te binden.

-Was de paksoi goed en dep hem een beetje droog, doe in een koekenpan met wat wokolie en bak ze beetgaar. Ik voeg daar zelf altijd wat sojasaus aan toe dat vind ik erg lekker. Leg ze daarna even apart tot gebruik.

-Bak als laatste dan de kippedij reepjes in de koekenpan mooi goudbruin en schep er een aantal lepels zwartebonensaus op. Laat deze lekker intrekken. Je zou het vlees ook een dag van te voren in de zwartebonensaus kunnen marineren voor een nog intensere smaak.Kippedij met zwartebonensaus

-Als laatste maken we de noodles. Dit is heel makkelijk: zet een pan op met ruim voldoende water en wat zout en doe hier de noodles in. Laat ze vier minuten weken en spoel ze daarna af met koud water.

Kippedij met zwartebonensaus

Schep als eerste de noodles op je bord en daarna de kippedij en paksoi. Garneer met wat bosuiringetjes : Heerlijk Happen!Kippedij met zwartebonensaus

Tip: Voeg dus absoluut geen extra zout toe aan de saus want de gefermenteerde bonen zijn al heel erg zout!