Geschatte leestijd: 3 minuten
Koud, gure wind hier op de dijk en de bomen in de tuin zijn hun blaadjes kwijt. Tijd voor een heerlijke stoof om je aan op te warmen. De kip in dit gerecht krijgt een heerlijke warme en zoete smaak omdat we er gedroogde pruimen aan toe voegen. En na een tijdje stoven is de kip natuurlijk boterzacht! Loopt het water je al in de mond? In dit recept gebruik ik rode port. Wist je dat port een versterkte wijn is? Ze voegen aan de port extra alcohol toe zodat het gistingsproces vroegtijdig wordt gestopt. Hierdoor worden niet alle suikers omgezet in alcohol en krijgt de port zijn zoete smaak. kip stoven in braadpan kippenstoof
Ook ligt het alcohol percentage bij port veel hoger namelijk zo rond de 20 procent. Nou vervliegt de alcohol weer tijdens het stoven maar je proeft wel die lekkere zoete portsmaak in deze kippenstoof met gedroogde pruimen.
Kippenstoof met gedroogde pruimen
Kippenstoof met gedroogde pruimen
Natuurlijk doet de titel geen eer aan alle ingrediënten die in deze stoof zitten. Zo gebruiken we ook kaneel, en laurier. Laurier is een ideaal kruid voor een stoofpot. Hij heeft namelijk de tijd nodig om zijn smaak af te geven . Ook gebruikt in laurierdropjes die hierdoor een lekker sterke smaak hebben. Maar ook een symbool van de overwinning, ken je de strips van Asterix en Obelix?
Julius Caesar draagt daarin een lauwerkrans. Een struik of boom kan heel erg oud worden, wel 100 jaar. Ik heb zelf in mijn tuin ook een laurierstruik in een pot staan. Hij groeit niet heel hard maar heeft wel hele mooie bladeren. Daarnaast is het interessant om te weten dat laurierblaadjes vaak worden gebruikt als smaakmakers in de keuken. Ze geven een subtiele, kruidige smaak aan gerechten. Laurier wordt ook wel gezien als een symbool van overwinning en glorie, vanwege de associatie met Julius Caesar. Het is een veelzijdige plant met zowel culinaire als symbolische betekenissen.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Kippenstoof met gedroogde pruimen
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 4 kippenbouten
- 150 ml rode port
- 100 ml balsamico azijn
- 1/2 fles pompoen
- 10 gedroogde pruimen
- 10 gedroogde abrikozen
- 5 tenen knoflook
- 1 kaneelstokje
- 2 laurierblaadjes
- 2 sjalotten
- 3 el bloem
- 500 ml kippenbouillon
- zout
- peper
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We beginnen met de kippenbouten. Met een scherp mes snij je de drumstick eraf. Hierdoor deel je de bout in twee. Bestrooi met zout en peper en bak ze rondom goudbruin in een koekenpan.
- Terwijl de kip bakt maken we de knoflook en de sjalotten schoon.Snipper zowel de ui als de knoflook. De pompoen schillen we met een dunschiller en hakken we in blokjes.
- Als de kip goudbruin is haal je ze uit de pan en leg je ze even apart. In het bakvet wat in de pan blijft bakken we de knoflook en de ui glazig. Dan voeg je de pruimen,pompoen en abrikozen toe en de bloem en bak deze even kort mee.
- Giet vervolgens de port, balsamico azijn en kippenbouillon erbij en roer het geheel. Voeg de rest van de kruiden en specerijen toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Voeg de kip toe en zet de stoofpan op een sudderplaatje en laat het een uur stoven.
- Haal de laurier en het kaneelstokje uit de pan.
- Heerlijk Happen!
Ook zo gek op stoofpotjes zoals Kippenstoof met gedroogde pruimen? Ik ook en ik maakte ook de volgende stoofpotten, probeer er maar eens één.
- Deze heerlijke paddestoelenstoof met rundvlees.
- Of deze bonenstoof met karbonade.
- En een favoriet van mij: kalfsstoof in dragonsaus.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
kip stoven in braadpan
Het lijkt me een heerlijk recept om te maken, maar is er een alternatief voor de port die je gebruikt. Mijn partner houdt namelijk niet zo van alchohol.
De echte persoon!
De echte persoon!
Hi,
De alcohol vervliegt in principe als je kookt, dus dat proef je verder niet. Maar je hoeft het niet te gebruiken, het was een extra toevoeging. Je kunt dus deze stoof prima zonder maken. Eventueel zwarte bessensap zou je kunnen gebruiken. Gr Francine
Bedankt voor je reactie en alternatief, ik ga het zeker maken!
Ik heb de stoofschotel gemaakt, maar ik vroeg me af of de balsamicoazijn niet teveel is. De azijnsmaak bleef namelijk overheersen en het lukte me ook niet om hem te neutraliseren.
De schotel ga ik nog een keer proberen, maar dan alleen met een paar lepels balsamicoazijn.
De echte persoon!
De echte persoon!
Hi Jozephina, ik denk dat dat nu precies een kwestie van smaken verschillen is, ik hou persoonlijk erg van balsamico azijn en met de toevoeging van ruim 650 ml aan ander vocht zoals de bouillon en port vond ik het niet overheersen. Maar inderdaad, je kunt de volgende keer bijvoorbeeld een paar eetlepels toevoegen en kijken of hij dan naar je wens is, super leuk dat je hem gemaakt hebt! Grtjes Francine
Stel dat ik nou gewoon voorgesneden kipdijfilet wil gebruiken ipv de bouten. Hoeveel gram zou je aanraden?
Super lekker recept, mijn kinderen die nooit pompoen willen eten hebben hun bordjes helemaal leeg gegeten
Super lekker dit!