Martabak Indonesisch streetfood

Martabak Indonesisch streetfood

Estimated reading time: 5 minuten

Zin in authentiek Indonesisch streetfood? Met dit makkelijke martabak recept maak je thuis in een handomdraai heerlijke gevulde pannenkoeken. Martabak, een populaire snack uit Indonesië, is een hartige of zoete lekkernij die perfect is als bijgerecht of tussendoortje. Deze ‘luie variant’ met loempiavellen is snel klaar en staat garant voor succes. Ontdek hieronder hoe je zelf deze smaakvolle Indonesische streetfood klassieker bereidt.

Martabak Indonesisch streetfood

Makkelijk Martabak Recept: Indonesische Gevulde Pannenkoek (Streetfood)

Op straat eten is in Azië heel normaal, zeker ook in Indonesië. Veel van het eten in Indonesië wordt aangeboden in de bekende food stalls die je in alle steden vindt. Het eten dat je op straat koopt is in de meeste gevallen prima te eten; de doorstroom en verkoop van maaltijden en snacks gaat vaak zó snel dat bacteriën het niet overleven. Als je van Indonesisch eten houdt, moet je zeker eens martabak proberen. Dit is een hartige of zoete pannenkoek die gevuld wordt met vlees, groenten, kaas of chocolade. In dit artikel vind je een makkelijk martabak recept om thuis te maken.

Kaki Lima…

Traditioneel streetfood.

Eén van de traditionele streetfood snacks is dus de ‘martabak’, een soort roti-achtige gevulde gebakken flatbread. Volgens Wikipedia behoort deze snack tot het meest populaire streetfood: “… In Indonesia, the Murtabak is one of the most popular street foods and is known as ‘martabak’…” De snack is afkomstig uit India, waar de naam ‘mutabbaq’ gevouwen betekent.

Dit verwijst naar de manier waarop deze snack gevouwen is. De verkoper heeft vooraf elders zijn meel voorbereid, dit wordt gerold als een balletje. Op een vlakke ondergrond trekt hij met een bepaalde techniek dit meelballetje uit tot een grote plaat in de vorm van een ronde pannenkoek.

Street Art, het bereiden van deze snack!

De pannenkoek wordt gebakken op een hete plaat met wat olie. In de tussentijd vult hij een maatbeker met groente en ei, soms ook met kip, en klutst dit goed door elkaar. Deze vulling gaat in het midden van de pannenkoek, waarna hij gelijk de zijkanten sluit. Of vouwt, zoals de naam al weergeeft. Als de snack heerlijk kleurt en geurt, haalt de verkoper dit van de plaat af en snijdt het in vierkante stukken.

Hiervoor heeft hij geen mes nodig, maar gebruikt hij gewoon zijn bakspatel. Deze stukken martabak gaan in een bakje of zakje, waarbij er wat zoetzuur en natuurlijk een rawit (pepertje) meegegeven wordt. Het heeft een krokante textuur aan de buitenkant en een kruidige groenten/ei vulling in de binnenkant … smullen maar!  indonesisch eten martabak recept
Je kunt je voorstellen dat zo’n martabakker veel toeschouwers aantrekt, vergelijk het maar met een pizzabakker die er een heel spektakel van maakt om het deeg soepel te krijgen.

De luie variant van de Martabak Indonesisch streetfood

Martabak Indonesisch streetfood

Mijn recept van Martabak is de ‘luie variant’: snel klaar, want ik gebruikte hierbij loempiavellen… Hoe makkelijk! Ook heb ik rundergehakt toegevoegd voor een vollere vulling, maar dit kun je gerust weglaten. Heel leuk om te maken en snel klaar met weinig ingrediënten. En alle ingrediënten zijn te koop bij de supermarkt. Bak je ook mee?

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Martabak Indonesisch streetfood

Martabak Indonesisch streetfood

Maak zelf eenvoudig deze heerlijke Indonesische martabak! Een knapperige, gevulde pannenkoek, perfect als snack of bijgerecht. Dit recept van gast foodie Cynthia gebruikt loempiavellen voor een snelle bereiding.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.8 van 111 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: ei, gehakt, hartige snack, Indonesisch recept, Indonesische pannenkoek, martabak maken, prei, streetfood recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Servings: 4 personen
Author: Cynthia van Stenus
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Laat de loempiavellen ruim van te voren ontdooien: haal de vellen uit het pak en leg er een vochtige doek over om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  • Snijd de preien in ringen, zowel het groene als het witte gedeelte, de ui in stukken en zet dit opzij. Schil de knoflookteentjes. ( was de prei goed om het zand te verwijderen).
  • Rul het gehakt in een koekenpan en breng dit op smaak met ½ tl peper, 1 tl zout en 2 tl masala poeder. Pers ook de knoflookteentjes erboven uit. Laat afkoelen en zet dit opzij.
  • Kluts in een grote kom de eieren los, voeg naar eigen smaak wat zout en peper toe. Doe hierbij het gerulde gehakt en meng dit goed door elkaar. Vul dit eimengsel aan met de helft van het preimengsel en uisnippers.
  • Trek één loempiavel los, leg dit diagonaal op je werkblad.( op een snijplank ofzo of een diep bord) Zorg ervoor dat een punt van de loempiavel naar je gericht is. Vul met 1 eetlepel ei/gehaktmengsel in het middel van dit vel, en vul dit aan met een handjevol rauwe prei en ui.
  • Vouw de linker-en rechterkant naar elkaar toe. De randen moeten elkaar wel overlappen. Daarna de onderste kant en tot slot sluit je af met de bovenste punt. Maak de randen met wat water nat, zodat de martabak beter sluit.
  • Verwarm wat olie in een koekenpan. Hoeft niet te veel, de martabakpakketjes worden gebakken en hoeven niet onder de olie te staan. Leg de martabak in de pan, met het vouwgedeelte onderop.  Tijdens het bakken worden de martabak pakketjes hierdoor gesloten. 
  • Bak ze op half vuur en elke kant 2 minuten. Bak ze per stuk of per 2, afhankelijk hoe groot je ze hebt gemaakt en hoe groot je koekenpan is. Alleen het ei moet hierbij garen. Immers, de vleesvulling is al gaar en hoe heerlijk is het als de groenten nog hun krokante bite behouden!
  • Laat de martabak pakketjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze met wat zoetzure atjar of met heerlijke zoete chilisaus. Altijd lekker! 
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Pasar Malam

Een aanrader is het eten bij de ‘pasar malam’, de straatmarkt die in de meeste grote steden ’s avonds wordt opgezet. Traditionele gerechten en snacks worden hier bereid en het is dé plek om in contact te komen met de locale bevolking. Talloze mensen halen namelijk dagelijks hun avondeten op straat, bij kleine stalletjes die door hun eigenaar zijn omgebouwd tot mini-keukens op wielen. Tijdens één van onze vakanties in Indonesië had mijn man in de avonduren trek in wat lekkers.

Met de gehuurde fiets ging hij op zoektocht; niet veel later kwam hij terug met een zak nog warme snacks en martabak Indonesisch streetfood, een hartige snack gevuld met ei en groenten. Niet lang zoeken dus, overal op straat zijn deze stalletjes en karretjes met snacks te vinden. Letterlijk Streetfood dus!

Deze blog “Martabak Indonesisch streetfood” is een bijdrage van onze gast foodie Cynthia.

Meer van Cynthia’s echte Indische gerechten maken? Lees dan onderstaande blogs maar eens:

Het basis recept voor een klassieke nasi goreng.

Of het recept voor een fijne gado gado.

En deze smoor gehaktballetjes zijn ook top!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Martabak Indonesisch streetfood recept eten

Start » Recepten » Hapjes » Martabak Indonesisch streetfood

8 gedachten over “Martabak Indonesisch streetfood”

    1. 5 sterren
      Alternatief voor vegan vulling:
      tahu/tofu en kastanjechampignons blenderen, niet te fijn (als rul gehakt).
      In plaats van eieren erdoor, gewoon wat aangelengde aardappelzetmeel, niet te waterig en niet te dik.
      Verder gewoon het recept volgen.
      Het mooie is dat loempiavellen vegan zijn.

4.84 from 111 votes (104 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept