🕒 Bereidingstijd: 30 minuten 👨🍳 Moeilijkheid: ★☆☆☆☆
Orzo is een rijstachtige pastasoort die perfect in een salade bowl past! Deze orzo salade bowl combineert zachte pasta met gegrilde groente, kip, mini-mozzarella en een lekkere tzatziki. In slechts 30 minuten een heerlijke lunch vol Mediteraanse smaken!.
Wat is Orzo? – Italiaanse Pastasoort Uitgelegd
Mijn dochter iets nieuws laten proeven is altijd een uitdaging. Maak je dus geen illusies deze hele bowl heeft zij niet gegeten maar wél de orzo die ik erin gebruikt heb. En dat is alweer een hele overwinning, zo groot zelfs dat ze een tweede portie van deze “rijstkorreltjes” wilde. Nu hoor ik je zeggen : “orzo is pasta en geen rijst”, dat klopt inderdaad maar het ziet er natuurlijk wel een beetje uit als rijst. Deze pastasoort wordt van oorsprong veel gebruikt in de keukens rond de Middellandse zee. En dat is toch wel mijn favoriete regio van Europa. Deze super lekkere orzo salade bowl met gegrilde groente staat ongeveer in een kwartier op tafel. Een handige bowl dus voor een doordeweeks recept na het werk!

Orzo Koken: Perfecte Gaarheid en Timing
Orzo kook je net als gewone pasta in ruim kokend water met een flinke snuf zout. In ongeveer 12 minuten is de orzo perfect al dente – lekker beetgaar met nog een klein beetje beet. Giet af en spoel kort onder koud water als je hem koud wilt gebruiken in salades. Voor warme gerechten kun je hem direct mengen met je andere ingrediënten. Supermakkelijk!

Hoe Maak je Orzo Salade Bowl?
Als je naar de ingrediënten lijst kijkt zul je wel denken: Wow dat is wel heel veel…. Maar ik denk dat je de meeste ingrediënten toch al wel in je voorraad of koelkast hebt liggen. Dat was bij mij namelijk ook het geval.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Snelle Orzo Salade Bowl Recept – Gegrilde Groente & Tzatziki
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 200 gram orzo pasta
- 1 kipfilet - (ca. 150-200g)
- 100 gram zoet/zure bieten - van de versafdeling
- 150 gram kleine mozzarella balletjes
- 1 rode ui - (middelgroot)
- 150 gram mini-tomaatjes mix
- 200 gram gegrilde groente - (paprika, courgette, aubergine)
- 80 gram gemixte sla
- 1 komkommer
- 3 takjes verse dille
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels kappertjes
- rode ui
- 75 gram groene olijven
- zout - naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 ml yoghurt
- peper - naar smaak
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We gaan eerst met de kip en de orzo beginnen want dat duurt het langst. De kipfilets snij je in blokjes en daar strooi je wat kipkruiden overheen. Bak ze daarna in wat olijfolie in een koekenpan lekker gaar. De orzo gaat in een pan met wat zout en ruim kokend water en deze kook je in 12 minjuten gaar.
- Orzo salade bowl met gegrilde groente
- Voor de mini-salade in de bowl gebruiken we de tomaatjes, olijven, kappertjes, en rode ui. Snipper en snij deze in kleine blokjes en voeg daar wat bolletjes mini-mozzarella aan toe. Mix en hussel het geheel lekker door elkaar.
- Pak een bowl erbij en doe hier eerst een flinke handvol sla in, daarna leg je er de gegrilde groente, de minisalade, de orzo, kip en bietjes bij.
- Ik topte het geheel af met een snelle tzatziki. Snij de komkommer door het midden en haal de zaadlijsten eruit. Snij met een mandoline er dunne plakjes van. Doe deze in een kom en knijp er een knoflookteentje bovenuit. Breng op smaak met peper/zout/dille en schenk er 100 ml yoghurt overheen. Even mixen et voila een super simpele en snelle tzatziki.
Veelgestelde Vragen (FAQ)
Ja, je kunt de orzo een dag van tevoren koken en in de koelkast bewaren. Bewaar hem in een luchtdichte container, eventueel met een scheutje olijfolie zodat hij niet aan elkaar plakt. Voor salades kun je hem direct uit de koelkast gebruiken!
Absoluut! Laat simpelweg de kip weg en voeg extra gegrilde groente toe, zoals aubergine, courgette of paprika. Of vervang de kip door gegrilde halloumi, kikkererwtenballen of gebrande pompoenpitten voor extra eiwitten en textuur.
Ja, dit recept is perfect voor improvisatie! Gebruik het seizoen voorbij – zomers gegrilde courgette en paprika, herfst geroosterde wortel en biet, winter gegrilde champignons en bleekselderij. De tzatziki blijft altijd de perfecte topping!
Meer recepten van heerlijke Happen proberen?
Griekse Pantzaria Salade met Bieten, Feta en Walnoten
Postelein stamppot met tomaatjes
Vleestomaat gevuld met tonijnsalade
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!