Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten

Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten

Estimated reading time: 4 minuten

You love ‘em or you hate ‘em…. dat is het met spruitjes! En hier zijn wij alle drie team spruit! Het zal in onze genen zitten denk ik dan maar. Zelfs de beagle is dol op gekookte spruitjes en probeert ze te bietsen. Een lekker spruitjes recept kun je deze spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten wel noemen. Zo wordt spruitjes koken een waar feestje! Zeker als je ze dan op een mooie schaal serveert. Natuurlijk maken we er een fijne dressing bij. Mosterd past perfect bij spruiten en dus koos ik voor een huisgemaakte mosterddressing. En blijft er wat over? Deze salade is zowel warm als koud te eten. spruitjesschotel

spruitjes recept
Lekker met een huisgemaakte mosterddressing.

Spruitjes zijn een soort groente die behoort tot de familie van de koolplanten. Ze zijn klein, compact en hebben een ronde vorm. Spruitjes zijn populair in Noord-Europese landen en worden vaak gekookt of gestoomd als bijgerecht. Ze hebben een specifieke smaak die door sommige mensen wordt beschreven als nootachtig en bitter, en door anderen als fris en sappig.

Spruitjes worden vaak gebruikt in gerechten zoals stamppotten, soepen, roerbakgerechten en salades. Ze zijn ook rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamine C, foliumzuur en kalium.

Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten

Spruitjes schoonmaken en koken is in het geheel niet ingewikkeld. Wel een klein klusje natuurlijk. Wil je het jezelf makkelijk maken met een spruitjes recept? Koop dan schoongemaakte spruiten uit het versvak in je supermarkt. Let op deze zijn wel duurder dan dat je de niet schoongemaakte koopt. Gemak dient de mens, maar is veelal wel wat duurder dus. Voor dit recept van spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten maakte ik ze zelf schoon.

spruitjes koken
De smaken passen perfect bij elkaar!
De nootjes karameliseren

Hiervoor wil ik wel een kleine notitie neerzetten. Als je ze hebt gebakken in de koekenpan en daarna op het bakpapier hebt gelegd: NIET PROEVEN! Want dan verbrandt je je mond of tong gruwelijk! Het is heel verleidelijk om alvast een hapje te nemen, maar dat is absoluut niet aan te raden. Lekker laten liggen en laten afkoelen. Het is essentieel dat je geduld hebt, want het resultaat zal veel beter zijn als je ze de kans geeft om af te koelen en hun smaken volledig te ontwikkelen. Dan na een goede tien minuten tot kwartiertje dán mag je er één snoepen 😉 spruitjesschotel

Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten
Een heerlijk herfstige salade met warme kleuren en smaak.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten

Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten

Zo lust iedereen wel spruitjes!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 64 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: bietjes, gekarmeliseerde pecannoten, spruitjes
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 300 gram spruiten
  • 5 gekookte bietjes
  • 1 sjalot
  • 1 zakje rucola
  • 75 gram pecannoten

uit de voorraadkast:

  • olijfolie
  • 4 eetlepels honing

Voor de dressing heb je nodig:

  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 theelepel gele mosterd
  • 40 ml olijfolie
  • 20 ml azijn

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Neem alle ingrediënten voor de dressing erbij en doe in een kommetje of een dressing-flesje. Schud ( of klop) goed en laat staan tot gebruik. ( Net voor gebruik nogmaals even schudden)
  • Maak de spruiten schoon en kook ze gaar in water met een beetje zout.
  • Snijd de bietjes in kwarten en snipper de sjalot.
  • In een koekenpan doe je een scheutje met olijfolie en de honing. Voeg de pecannoten toe en op een laagje pitje laat je langzaam de nootjes bakken en karameliseren. Leg een bakpapier op je aanrecht en schud de nootjes uit de pan erop. Met een vork haal je ze een beetje uitelkaar. De suiker van de honing gaat namelijk weer stollen, ander plakken ze dus allemaal aan elkaar. Laat een goede tien minuten weer opstijven voordat je er één proeft.
  • Neem je schaal erbij en doe hier de rucola op. Maak de salade af met de spruiten, bietjes, noten en de dressing.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Andere lekkere salades als deze maken? Ik heb fantastische maaltijdsalades voor je:

Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade.

Of deze koude visschotel met bulgursalade, een topper!

Probeer eens gegrilde tomaat en auberginesalade.

Graag geef ik je nog wat extra inspiratie met onderstaande gerechtjes.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

spruitjesschotel

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten

5 gedachten over “Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten”

4.93 from 64 votes (58 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept