Verse Tomatensalade met Italiaanse Kruiden

🕒 Bereidingstijd: 15 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★☆☆☆☆

Deze tomatensalade met Italiaanse kruiden is een heerlijke zomerse salade vol mediterrane smaken! Dit eenvoudige recept combineert rijpe tomaten met verse basilicum, oregano en tijm met een klassieke Italiaanse dressing van extra vergine olijfolie. Klaar in 15 minuten en heerlijk als bijgerecht, lunch of voorgerecht. Vooral van mei tot september, wanneer tomaten op hun lekkerst zijn.

Een salade kan wat mij betreft altijd! Zomer, winter het maakt me niet zoveel uit. Je kunt ze namelijk makkelijk naar het seizoen aanpassen. Koud en verfrissend in de zomer, lauwwarm in de winter. Het recept voor deze tomatensalade met Italiaanse kruiden is er weer één in de categorie “makkelijk”! Je hebt om deze salade te maken maar een paar ingrediënten nodig. eenvoudige tomatensalade

Tomatensalade met Italiaanse kruiden salade maken
De dressing is alleen maar een pure extra vergine olijfolie. Meer heb je niet nodig.

En natuurlijk volop lekkere verse kruiden, want die geven enorm veel smaak. Het leven kan soms zo makkelijk zijn hè? In dit geval kiezen we voor verse kruiden en niet voor gedroogde kruiden. De dressing bestaat alleen maar uit goede kwaliteit extra vergine olie omdat de kruiden al zoveel smaak geven. Het recept voor deze tomatensalade met Italiaanse kruiden is eventueel nog aan te passen door er bijvoorbeeld kaas bij te serveren zoals feta.

Gezondheidsvoordelen van Tomaten en Verse Kruiden

In alle vormen, maten en kleuren kun je ze kopen tegenwoordig, en nog super gezond ook deze heerlijke tomaten. Een tomatensalade met Italiaanse kruiden maken zoals we in dit recept doen is heel gemakkelijk. Overigens alleen de vrucht van de tomaat is eetbaar want de rest van de plant is hartstikke giftig. Hij behoort dan ook tot de nachtschade. De stof in de plant die zo giftig is heet tomatine.

salade maken
De verse kruiden ruik je super goed en geven je een echte smaaksensatie.

Een eigen afweerstofje tegen ziekteverwekkers en eigenlijk dus een hele goede bescherming. Verder zit de tomaat net als de kruiden vol met vitamine C, B1 en B6. Zelf eet ik ze ook vaak gewoon als een snackje met een beetje zout erop gestrooid. Of in stukjes bij een lekkere omelet. Maar ook dus in een heerlijke tomatensalade met Italiaanse kruiden als deze.

Een salade maken: Super kleurrijk door verschillende tomaatjes te gebruiken.

Stap-voor-Stap Bereidingswijze

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Tomatensalade met Italiaanse kruiden

Mediterrane Tomatensalade met Verse Italiaanse Kruiden

Een mediterrane klassieker met rijpe tomaten, verse basilicum, oregano en tijm in extra vergine olijfolie. Perfect als zomers bijgerecht, lunch of voorgerecht. Eenvoudig te maken en vol met gezonde vitamines en verse smaken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 35 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, Italiaanse kruiden, oregano, tomaat
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Servings: 2 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 2 grote rijpe vleestomaten - bij voorkeur seizoenstomaten
  • 1 doosje gemixte cherry tomaatjes - 250 gram gekleurde cherry tomaatjes
  • ½ komkommer
  • 1 rode ui
  • verse basilicum - 10-12 verse basilicumblaadjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takje verse oregano
  • peper
  • zout
  • olijfolie extra vergine

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Was de tomaten en snijd de vleestomaten in stukjes. Halveer de kleine tomaatjes en mix ze samen in een kom.
  • Was de verse kruiden en hak ze een beetje fijn. Voeg toe aan de tomaten.
  • Breng op smaak met peper en zout en druppel er de olijfolie overheen.
  • Heerlijk Happen!
Voeg bijvoorbeeld olijven en lente-ui aan toe en serveer met lekker brood. Seizoen tip: Het beste van mei tot september tijdens het tomatenoog voor optimale smaak en voedingswaarde.
Variatie: Voeg feta kaas toe zoals voorgesteld in de tekst voor extra mediterrane smaak.
Kwaliteit: Gebruik altijd extra vergine olijfolie van goede kwaliteit – dit maakt het verschil.
Serveren: Laat de salade 15 minuten intrekken voor optimale smaakmenging.
Bewaren: Eet binnen 1-2 dagen op voor de beste textuur en smaak.
Seizoensaanpassing: Serveer koud in de zomer, lauwwarm in de winter zoals vermeld.
Voedingswaarde: Rico aan vitamine C, B1 en B6 door de tomaten en verse kruiden.
Nutrition Facts
Mediterrane Tomatensalade met Verse Italiaanse Kruiden
Amount per Serving
Calories
9
% Daily Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Saturated Fat
 
0.01
g
0
%
Sodium
 
2
mg
0
%
Potassium
 
106
mg
3
%
Carbohydrates
 
2
g
1
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
0.5
g
1
%
Vitamin A
 
67
IU
1
%
Vitamin C
 
3
mg
4
%
Calcium
 
11
mg
1
%
Iron
 
0.2
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Hou jij ook zo van een salade maken? Ik vind ze heerlijk als bijvoorbeeld een lunch. Probeer deze salades eens:

Bijvoorbeeld deze Griekse pantzaria bietensalade.

Of gegrilde aspergesalade met radijsjes.

Maar ook deze venkelsalade met bloedsinaasappel is top!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Verse Tomatensalade met Italiaanse Kruiden

3 gedachten over “Verse Tomatensalade met Italiaanse Kruiden”

4.92 from 35 votes (32 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept