Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara

Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara

Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara: de originele manier! Ciao ragazzi, deze keer reizen we af naar de hoofdstad van Italië: Rome! Hier heb ik een klassieker voor jullie: spaghetti alla carbonara. En ik ben erg blij dat we dit gerecht dit keer behandelen, want we moeten even een misconceptie uit de wereld helpen! Lees je mee? recept klassieke spaghetti carbonara

Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara

Spaghetti alla carbonara is een van de meest simpele pasta’s uit de Italiaanse keuken. Deze pasta kenmerkt zich vooral door de romige volle smaak, maar wordt absoluut niet met room gemaakt! Een carbonara met room maken is een doodsteek voor een Italiaan. De romige smaak komt namelijk door het eigeel!

Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara

Volgens de verhalen komt het origineel uit de streek Lazio. Carbonara refereert naar de houtkoolbranders, die zouden dit gerecht namelijk in hun pauze eten. Of het klopt weet niemand, het zijn namelijk maar verhalen die van generatie op gerenatie zijn verteld. Volgens andere verhalen is de eerste carbonara in Rome gemaakt in een kleinte trattoria.

De straat waar deze trattoria (zich nog steeds) bevindt heet vicolo della scrofa, oftwel ´biggen steeg´, een hele toepasselijke naam. Het echte verhaal zullen we nooit weten maar één ding is zeker, de carbonara is een klassieker. Hier onder het recept!

Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara
Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara

Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara

Zoals het "heurt"… we maken dé klassieker die maar al te vaak niet zoals het hoort gekookt wordt.
5 van 52 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Guanciale, Pecorino, peper, spaghetti
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 560kcal
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 380 gram spaghetti
  • 250 gram Guanciale - te koop bij delicatesse zaak
  • 150 gram Pecorino kaas - geraspt
  • 8 eidooiers
  • peper

En zo maak je het:

  • Snijd de guanciale in reepjes en bak deze voor 15-20 minuten in de pan (zonder olie) tot dat ze lekker krokant zijn. 
  • Scheid het eiwit van de dooiers en bewaar enkel de eidooiers. ( Het eiwit kun je gebruiken voor bijv merengue, of een omelet.) Doe de dooiers in een kom en kluts deze goed.
  • Voeg tijdens het klutsen beetje bij beetje de geraspte Pecorino toe zodat deze goed wordt opgenomen door het eigeel. Het moet een romige en gladde saus worden. Voeg vervolgens flink wat vers gemalen peper toe. 
  •  Kook de spaghetti gaar in water met zout. 
  • Als de spaghetti gaar is, giet deze dan af en bewaar het kookvocht. Voeg een klein beetje kookvocht toe aan het eimengsel en meng dit goed. 
  • Voeg de spaghetti toe aan de koekenpan met guanciale, roer goed door en haal de pan van het vuur.
  • Schep het ei/kaas mengsel toe aan de spaghetti en meng dit gelijk heel goed. Voeg tijdens het roeren nog een beetje van het kookvocht toe. Zo wordt de saus lekker romig! Blijf roeren tijdens dit proces. 
  • Serveer de spaghetti in een diep bord en garneer met wat Pecorino kaas.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze Blog “Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:

Next stop ….. zie je volgende maand!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Traditionele Italiaanse spaghetti carbonara

recept klassieke spaghetti carbonara

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept