Estimated reading time: 3 minuten
Dit recept kwam in mijn hoofd terwijl ik droomde…. ja wellicht begin ik een beetje door te slaan met mijn hele foodbloggers-carrière als ik nu ook al over eten begin te dromen…. Maar ik was gewoon enorm geïnspireerd door Fraanz Conde, de executive Chef van het Hilton Hotel in Amsterdam. De inspiratie zat hem vooral in het koken zónder recept en gewoon de smaken voor zich laten spreken. De smaakcombinatie van het bittere van witlof met de pittige gorgonzola en zoute ham in deze witlofschotel uit de oven zorgt voor een heerlijke balans die zowel het hartige als het romige in de schotel benadrukt.

Met een groentelade vol witlof die nog steeds niet in de buurt van een pan was geweest droomde ik dus over een heerlijke ovenschotel. Et voilà deze witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes was daar!

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Om ervoor te zorgen dat je bechamelsaus de perfecte consistentie heeft, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de verhoudingen en de bereidingswijze. Een nuttige tip is om iets meer bloem te gebruiken als je een dikkere saus wenst. Dit helpt de saus om beter te binden en een rijke, romige textuur te bereiken. Daarnaast kan het helpen om de saus langer te laten indikken; door regelmatig te roeren terwijl je de saus verwarmt, zorg je ervoor dat deze gelijkmatig thickens en klontjes worden voorkomen. Door deze technieken toe te passen, kun je een bechamelsaus maken die aan al je verwachtingen voldoet.

Stap-voor-stap Bereiding van het recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 3 stronken witlof
- 100 gram gorgonzola
- 400 gram aardappelpuree
- 100 gram hamblokjes
- 1 zakje geraspte kaas
Voor de Bechamelsaus
- 25 gram roomboter
- 400 ml melk
- nootmuskaatpoeder
- 25 gram Bloem
- vers gemalen peper - naar smaak
- Zout - snufje
- Nootmuskaat - snufje
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt lezen staat er niet overal precies bij hoeveel ik heb gebruikt. Dat komt omdat ik veelal gewoon op gevoel kook en me niet heel erg aan receptuur houd. Niet handig voor jullie natuurlijk als je een recept wilt uitschrijven. Maar voeg gewoon naar smaak de kruiden en specerijen toe en maak het recept helemaal eigen!
- Je kunt het jezelf héél makkelijk maken en kant en klare aardappelpuree kopen in de supermarkt. Maar je kunt het ook gewoon even zelf maken. Kook dan ongeveer 400 gram geschilde aardappels. Giet ze af en bewaar wat kookvocht. Neem de stamper erbij en met een beetje kookvocht, wat melk en zout stamp je de puree tot een zachte puree. Laat staan tot gebruik.
- Verwarm je oven voor op 200 graden
- In de tussentijd maken we de bechamelsaus. Dit een hele makkelijke basissaus. Neem de roomboter erbij en smelt deze in een pannetje. Voeg dan de bloem toe en bak deze op laag vuur een minuut of 3. Roer er daarna 400 ml melk bij en laat op een laag pitje staan. Af en toe even roeren. Voeg er peper en nootmuskaat naar smaak aan toe.
- Snij de witlof fijn en doe dit samen met de blokjes ham in een ovenschotel. Leg er de in stukjes gesneden gorgonzola op en schenk er wat bechamelsaus op. Let op het hoeft niet helemaal onder te staan. Schep dan de aardappelpuree erop en strooi ten slotte wat kaas op de puree.
- Zet voor 25 tot 30 minuten in de oven tot de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft.
Wil je meer recepten uitproberen zoals Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Amuse hapje van stoofpeer met gorgonzola
Kip caprese met romige tagliatelle
Zoete aardappel ovenschotel met saucijsjes
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Wat een supermooie witlof gerechten. Ik ga ze zeker maken!
DANKjewel.
Geen dank! Heel veel kookplezier gr Francine
Bechamel saus was te dun.
Voor de rest smaakte het prima.
Witlof op zijn lekkerst