Geschatte leestijd: 5 minuten
Dit recept kwam in mijn hoofd terwijl ik droomde…. ja wellicht begin ik een beetje door te slaan met mijn hele foodbloggers-carrière als ik nu ook al over eten begin te dromen…. Maar ik was gewoon enorm geïnspireerd door Fraanz Conde, de executive Chef van het Hilton Hotel in Amsterdam. De inspiratie zat hem vooral in het koken zónder recept en gewoon de smaken voor zich laten spreken. witlofschotel oven
Met een groentelade vol witlof die nog steeds niet in de buurt van een pan was geweest droomde ik dus over een heerlijke ovenschotel. Et voilà deze witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes was daar!
En zo maak je de Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes:
Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt lezen staat er niet overal precies bij hoeveel ik heb gebruikt. Dat komt omdat ik veelal gewoon op gevoel kook en me niet heel erg aan receptuur houd. Niet handig voor jullie natuurlijk als je een recept wilt uitschrijven. Maar voeg gewoon naar smaak de kruiden en specerijen toe en maak het recept helemaal eigen!
Als je zelf aardappelpuree wilt maken, heb je maar een paar ingrediënten nodig. Het is belangrijk om kruimige aardappelen te gebruiken, want die worden lekker luchtig als je ze stampt. Je kunt bijvoorbeeld bintjes, eigenheimers of doré aardappelen nemen. Schil ongeveer 400 gram aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een pan met water en een snufje zout en breng aan de kook.
Laat ze ongeveer 15 minuten koken tot ze zacht zijn. Giet ze af en bewaar wat kookvocht. Verwarm ondertussen wat melk in een steelpannetje of in de magnetron. Neem de stamper erbij en stamp de aardappelen fijn met een beetje kookvocht, wat melk en een klontje boter.
Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Je kunt de aardappelpuree ook variëren door er bijvoorbeeld kaas, mosterd, kruiden of roomkaas doorheen te mengen. Aardappelpuree wordt ook wel stamppot, puree van aardappel of aardappelmoes genoemd. Je kunt het serveren als bijgerecht bij groente en vlees of vis, of gebruiken als basis voor een ovenschotel.
Verwarm je oven voor op 200 graden
In de tussentijd maken we de bechamelsaus voor de Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes. Dit een hele makkelijke basissaus. Neem 25 gram roomboter erbij en smelt deze in een pannetje. Voeg dan 25 gram bloem toe en bak deze op laag vuur een minuut of 3. Roer er daarna 400 ml melk bij en laat op een laag pitje staan. Af en toe even roeren. Voeg er peper en nootmuskaat naar smaak aan toe.
Snij de witlof fijn en doe dit samen met de blokjes ham in een ovenschotel. Leg er de in stukjes gesneden gorgonzola op en schenk er wat bechamelsaus op. Let op het hoeft niet helemaal onder te staan. Schep dan de aardappelpuree erop en strooi ten slotte wat kaas op de puree. witlofschotel oven
Zet voor 25 tot 30 minuten in de oven tot de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft.
Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Haal de schaal uit de oven en schep op je bord, let op hij is loeiheet maar wel heel lekker!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 3 stronken witlof
- 100 gram gorgonzola
- 400 gram aardappelpuree
- 100 gram hamblokjes
- 1 zakje geraspte kaas
Voor de Bechamelsaus
- 25 gram roomboter
- 400 ml melk
- nootmuskaatpoeder
- vers gemalen peper
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt lezen staat er niet overal precies bij hoeveel ik heb gebruikt. Dat komt omdat ik veelal gewoon op gevoel kook en me niet heel erg aan receptuur houd. Niet handig voor jullie natuurlijk als je een recept wilt uitschrijven. Maar voeg gewoon naar smaak de kruiden en specerijen toe en maak het recept helemaal eigen!
- Je kunt het jezelf héél makkelijk maken en kant en klare aardappelpuree kopen in de supermarkt. Maar je kunt het ook gewoon even zelf maken. Kook dan ongeveer 400 gram geschilde aardappels. Giet ze af en bewaar wat kookvocht. Neem de stamper erbij en met een beetje kookvocht, wat melk en zout stamp je de puree tot een zachte puree. Laat staan tot gebruik.
- Verwarm je oven voor op 200 graden
- In de tussentijd maken we de bechamelsaus. Dit een hele makkelijke basissaus. Neem de roomboter erbij en smelt deze in een pannetje. Voeg dan de bloem toe en bak deze op laag vuur een minuut of 3. Roer er daarna 400 ml melk bij en laat op een laag pitje staan. Af en toe even roeren. Voeg er peper en nootmuskaat naar smaak aan toe.
- Snij de witlof fijn en doe dit samen met de blokjes ham in een ovenschotel. Leg er de in stukjes gesneden gorgonzola op en schenk er wat bechamelsaus op. Let op het hoeft niet helemaal onder te staan. Schep dan de aardappelpuree erop en strooi ten slotte wat kaas op de puree.
- Zet voor 25 tot 30 minuten in de oven tot de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft.
Wil je meer recepten uitproberen zoals Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Amuse hapje van stoofpeer met gorgonzola
Kip caprese met romige tagliatelle
Zoete aardappel ovenschotel met saucijsjes
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
witlofschotel oven
Wat een supermooie witlof gerechten. Ik ga ze zeker maken!
DANKjewel.
Geen dank! Heel veel kookplezier gr Francine
Bechamel saus was te dun.
Voor de rest smaakte het prima.
Witlof op zijn lekkerst