Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

Estimated reading time: 3 minuten

Dit recept kwam in mijn hoofd terwijl ik droomde…. ja wellicht begin ik een beetje door te slaan met mijn hele foodbloggers-carrière als ik nu ook al over eten begin te dromen…. Maar ik was gewoon enorm geïnspireerd door Fraanz Conde, de executive Chef van het Hilton Hotel in Amsterdam. De inspiratie zat hem vooral in het koken zónder recept en gewoon de smaken voor zich laten spreken. De smaakcombinatie van het bittere van witlof met de pittige gorgonzola en zoute ham in deze witlofschotel uit de oven zorgt voor een heerlijke balans die zowel het hartige als het romige in de schotel benadrukt.

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Zo simpel maar zó lekker!

Met een groentelade vol witlof die nog steeds niet in de buurt van een pan was geweest droomde ik dus over een heerlijke ovenschotel. Et voilà deze witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes was daar!

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Bechamelsaus met lekker wat nootmuskaat en versgemalen peper.

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

Om ervoor te zorgen dat je bechamelsaus de perfecte consistentie heeft, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de verhoudingen en de bereidingswijze. Een nuttige tip is om iets meer bloem te gebruiken als je een dikkere saus wenst. Dit helpt de saus om beter te binden en een rijke, romige textuur te bereiken. Daarnaast kan het helpen om de saus langer te laten indikken; door regelmatig te roeren terwijl je de saus verwarmt, zorg je ervoor dat deze gelijkmatig thickens en klontjes worden voorkomen. Door deze technieken toe te passen, kun je een bechamelsaus maken die aan al je verwachtingen voldoet.

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes
Weinig ingrediënten maar heel veel smaak!

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

De smaakcombinatie van het bittere van witlof met de pittige gorgonzola en zoute ham in deze witlofschotel uit de oven zorgt voor een heerlijke balans die zowel het hartige als het romige in de schotel benadrukt.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 30 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: witlof
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Servings: 2 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 3 stronken witlof
  • 100 gram gorgonzola
  • 400 gram aardappelpuree
  • 100 gram hamblokjes
  • 1 zakje geraspte kaas

Voor de Bechamelsaus

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt lezen staat er niet overal precies bij hoeveel ik heb gebruikt. Dat komt omdat ik veelal gewoon op gevoel kook en me niet heel erg aan receptuur houd. Niet handig voor jullie natuurlijk als je een recept wilt uitschrijven. Maar voeg gewoon naar smaak de kruiden en specerijen toe en maak het recept helemaal eigen!
  • Je kunt het jezelf héél makkelijk maken en kant en klare aardappelpuree kopen in de supermarkt. Maar je kunt het ook gewoon even zelf maken. Kook dan ongeveer 400 gram geschilde aardappels. Giet ze af en bewaar wat kookvocht. Neem de stamper erbij en met een beetje kookvocht, wat melk en zout stamp je de puree tot een zachte puree. Laat staan tot gebruik.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden
  • In de tussentijd maken we de bechamelsaus. Dit een hele makkelijke basissaus. Neem de roomboter erbij en smelt deze in een pannetje. Voeg dan de bloem toe en bak deze op laag vuur een minuut of 3. Roer er daarna 400 ml melk bij en laat op een laag pitje staan. Af en toe even roeren. Voeg er peper en nootmuskaat naar smaak aan toe.
  • Snij de witlof fijn en doe dit samen met de blokjes ham in een ovenschotel. Leg er de in stukjes gesneden gorgonzola op en schenk er wat bechamelsaus op. Let op het hoeft niet helemaal onder te staan. Schep dan de aardappelpuree erop en strooi ten slotte wat kaas op de puree.
  • Zet voor 25 tot 30 minuten in de oven tot de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Amuse hapje van stoofpeer met gorgonzola

Kip caprese met romige tagliatelle

Zoete aardappel ovenschotel met saucijsjes

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

4 gedachten over “Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes”

4.87 from 30 votes (27 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept