Asperge tompouce met zalmmousse

Asperge tompouce met zalmmousse

De lekkere hartige versie van dit oerHollandse gebakje.
Asperge tompouce met zalmmousse

Hollandser kan het niet hoor, de tompouce is een gebakje wat iedere Nederlander in zijn leven wel eens heeft gegeten. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik gruwel van banketbakkersroom. De smaak, de textuur ik kan er helemaal niks mee. Maar deze hartige asperge tompouce met zalmmousse bevat géén room. Wel heerlijke Hollandse asperges en super zachte zalmmousse. Het idee voor dit recept komt van Jacquelien van etenvanlientje.com voor weer een nieuwe editie foodblog-swappen. We maken dan een recept geïnspireerd door een andere foodie. Ik vond een leuk plaatje van haar op Instagram met zalm. En met deze lekkere vis kun je dus prima een hartige asperge tompouce met zalmmousse maken.

Asperge tompouce met zalmmousse
Een zalmmousse tompouce maken is heel gemakkelijk.
Asperge tompouce met zalmmousse

Asperge tompouce met zalmmousse

De lekkere hartige versie van dit oerHollandse gebakje.
5 van 8 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: voorgerecht
Keuken: European
Trefwoord: asperges, bladerdeeg, zalm
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 4 vellen bladerdeeg
  • 3 eetlepels geschaafde amandelen
  • 1 losgeklopt ei
  • 12 witte asperges
  • Persillade kruidenmix

Voor de zalmmousse heb je nodig:

  • 1 blikje wilde roze zalm
  • 200 gram Philadelphia roomkaas
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • ½ citroen sap van de citroen
  • bieslook
  • peterselie
  • peper&zout

En zo maak je het:

  • Schil de asperges en haal het houtige einde er af. Schil de asperges, de schillen en de kontjes kun je bewaren voor een lekker soepje.
  • Kook of stoom de asperges beetgaar.
  • Terwijl die koken maken we de zalmmousse, super simpel, doe alle ingredienten voor deze mousse in een blender of keukenmachine en blend tot een mooie mousse. Schep daarna in een puntzak en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Ontdooi de blaadjes balderdeeg en leg er twee op elkaar. Snijd door het midden en rol ze dan een beetje uit. 10×5 cm en bestijk ze met losgeklopt ei. Strooi er de geschaafde amandelen op en bestrooi met de persillade. Bak in een oven op 200 graen voor een minuutje of 15.
  • Laat het bladerdeeg even afkoelen en snijd door het midden. Spuit met de puntzak de mousse erop. Leg daar de aspegres op en daarop nog wat mousse. Dakje erop en serveren maar.
  • Heerlijk Happen!
Wat vind je van dit recept?
Asperge tompouce met zalmmousse
Een hartige tompouce, ook een heerlijk hapje met een feestje.

Asperge tompouce met zalmmousse

Maar waar komt die naam nou vandaag dan? Tom poes of ook wel tompouce dus is geïnspireerd op de naam van General Tom Thumb. Een Amerikaanse showman die rond 1844 door Nederland reisde. Later begon de Friese dwerg Jan Hannema op te treden als ” Tom Poes”. In deze shows werden acts gegeven waarin Napoleon werd uitgebeeld. Door heel Europa kennen we wel gebakjes die iets met Napoleon te maken hebben. Wellicht klonk het de Amsterdamse banketbakker wel lekker in de oren en benoemde hij het gebakje op deze manier. We maken een hartige versie met deze asperge tompouce met zalmmousse. Want hoewel de zoete versie dus niet aan mij besteed is lust ik de versie met vis zeker wel!

Een asperge tompouce met zalmmousse is leuk, m aar ik heb nog veel meer lekkere recepten die je met zalm kunt maken:

  • Of dit vrolijke molentje met gerookte zalm en vers fruit.
Vis in een tompouce, de hartige versie van dit Hollandse gebakje.
De krokante amandelen geven wat extra brunch aan het “gebakje”
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

10 gedachten over “Asperge tompouce met zalmmousse”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept