Estimated reading time: 4 minuten
Daar is hij dan, erwtjes stamp met ballen! En deze keer gebruikte ik niet één diepvrieszak maar drie verschillende. De velderwtjes, de tuinerwtjes en de tuinboontjes. Omdat ik het zonde vond om deze helemaal tot moes te stampen heb ik alleen de aardappels gestampt en alle groente er daarna doorheen gemixt. Het juskannetje wat je op de achtergrond van de foto ziet is een Franse saucière die ik kreeg van mijn Frans lerares. Het kannetje heeft twee tuitjes. Een voor “maigre” , dat betekent mager en de andere is voor “gras” wat vet betekent. Omdat vet altijd drijft op een jus kun je het maigre tuitje gebruiken om een minder vette jus op je gerecht te schenken. Dit is een echt een typisch Frans kannetje wat zij voor mij gevonden heeft bij een brocante. erwten stamppot
En zo maak je de Erwtjes stamp met ballen:
-We beginnen eerst met de ballen te draaien. Neem een grote kom erbij en doe hierin het gehakt, de kruiden, het paneermeel en het ei. Kneed het geheel tot alles goed gemengd is. Daarna rol je er balletjes van die in je handpalm passen. Ik haalde er ongeveer 22 balletjes uit. Verhit een koekenpan en doe hier wat croma of ander bakvet in en bak de balletjes tot ze mooi gaar zijn. Haal ze uit de pan maar bewaar wel het vet!
-De jus maken is helemaal niet zo moeilijk! Weeg het vet in een kommetje op een weegschaal. De verhouding moet zijn 20 gram vet-20 gram bloem. De bakrestjes mag je gewoon in de pan laten zitten. Hier giet je de bouillon bij en breng je het langzaam aan de kook, giet er een scheutje rode wijn bij. In een saus pannetje verhit je de 20 gram bakvet uit de koekenpan en daarna doe je de bloem erbij, bak deze tot je een mooie bruine roux hebt. Al roerend voeg je de bouillon uit de koekenpan toe tot je een mooie gladde jus hebt. ( Heb je geen 20 gram vet uit de koekenpan weten te halen vul dat dan aan met roomboter)
De diepvriesgroente
-Hier hoef je helemaal niets mee te doen. Gewoon uit de zakken halen en in een pan met ruim kokend water op te warmen en daarna afgieten en opzij zetten tot gebruik.
-In een grote pan breng je de geschilde aardappels aan de kook en in 20 minuten kook je deze gaar. Giet ze dan af en stamp je ze helemaal tot een zachte puree met de boter en de melk. Voeg hier dan de groente aan toe en schep het geheel goed door elkaar.
Erwtjes stamp met ballen
Neem ten slotte de (voorverwarmde) borden erbij en schep de erwten stamppot erop, balletjes erbij en een flinke scheut jus .
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Erwtjes stamp met ballen
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
Voor de ballen:
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- paar eetlepels gekruid paneermeel
- gehaktkruiden
- croma
Voor de jus
- bakvet van de gehaktballen
- 20 gram bloem
- 250 ml runderboullion
- scheutje rode wijn
- evt extra roomboter
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We beginnen eerst met de ballen te draaien. Neem een grote kom erbij en doe hierin het gehakt, de kruiden, het paneermeel en het ei. Kneed het geheel tot alles goed gemengd is. Daarna rol je er balletjes van die in je handpalm passen. Ik haalde er ongeveer 22 balletjes uit. Verhit een koekenpan en doe hier wat croma of ander bakvet in en bak de balletjes tot ze mooi gaar zijn. Haal ze uit de pan maar bewaar wel het vet!
- De jus maken is helemaal niet zo moeilijk! Weeg het vet in een kommetje op een weegschaal. De verhouding moet zijn 20 gram vet-20 gram bloem. De bakrestjes mag je gewoon in de pan laten zitten. Hier giet je de bouillon bij en breng je het langzaam aan de kook, giet er een scheutje rode wijn bij. In een saus pannetje verhit je de 20 gram bakvet uit de koekenpan en daarna doe je de bloem erbij, bak deze tot je een mooie bruine roux hebt. Al roerend voeg je de bouillon uit de koekenpan toe tot je een mooie gladde jus hebt. ( Heb je geen 20 gram vet uit de koekenpan weten te halen vul dat dan aan met roomboter)
De diepvriesgroente
- Hier hoef je helemaal niets mee te doen. Gewoon uit de zakken halen en in een pan met ruim kokend water op te warmen en daarna afgieten en opzij zetten tot gebruik.
- In een grote pan breng je de geschilde aardappels aan de kook en in 20 minuten kook je deze gaar. Giet ze dan af en stamp je ze helemaal tot een zachte puree met de boter en de melk. Voeg hier dan de groente aan toe en schep het geheel goed door elkaar.
Wil je meer recepten uitproberen zoals Erwtjes stamp met ballen? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Groene kool stamp met paddestoelen
Huisgemaakte kalfsjus van kalfsschenkel
Zomerse salade challenge met mais
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
erwten stamppot
Heerlijk!.