Huisgemaakte kruidenboter op drie manieren

Geschatte leestijd: 4 minuten

Vandaag gaan we zelf kruidenboter maken. Een stokbroodje zònder kruidenboter bij de BBQ dat kan eigenlijk niet toch? Ik ben er echt dol op en sinds ik ze zelf maak heb ik helemaal de smaak te pakken wat betreft het variëren hiermee. Werken met zwarte knoflook stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, zeker om deze eens te verwerken in een lekkere kruidenboter. De knoflook smaakt eigenlijk heel zoet en helemaal niet zo enorm naar knoflook gek genoeg. Dit komt doordat de knoflook gefermenteerd wordt. Hierdoor is hij ook helemaal zwart. Ik ging lekker aan de slag en maakte huisgemaakte kruidenboter op drie manieren.

 Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan geen genoeg krijgen van een lekker stukje vlees of vis met een smeuïge klont kruidenboter erop. Het is zo simpel, maar zo lekker!

Barbeque is natuurlijk een geweldige manier om te genieten van het mooie weer en de gezelligheid met vrienden en familie. Je kunt allerlei soorten gerechten bereiden op de grill, van hamburgers en worstjes tot groenten en fruit. Maar wat maakt een barbeque nou echt af? Juist, een goede kruidenboter!

Huisgemaakte kruidenboter op drie manieren
Deze pestoboter is ook echt een aanrader!

Kruidenboter kun je heel makkelijk zelf maken. Je hebt alleen maar roomboter, verse kruiden, knoflook, zout en peper nodig. Je kunt verschillende kruiden gebruiken, zoals peterselie, bieslook, rozemarijn, tijm of basilicum. Snijd de kruiden fijn en meng ze met de zachte boter. Pers de knoflook uit en voeg die ook toe. Breng op smaak met zout en peper en klaar is je kruidenboter!

Je kunt de kruidenboter in een bakje doen en in de koelkast bewaren tot gebruik. Of je kunt er een rolletje van maken in plasticfolie en in plakjes snijden als je het nodig hebt. Je kunt ook verschillende smaken maken door bijvoorbeeld citroensap, mosterd of honing toe te voegen.

Huisgemaakte kruidenboter op drie manieren
Lekker kleurrijk met de tomaat erin.

Kruidenboter is heerlijk bij een stukje vlees of vis van de barbeque. Leg een plakje op je biefstuk, kipfilet, zalm of gamba’s en laat het smelten. Het geeft je gerecht een extra dimensie van smaak en romigheid. Maar je kunt kruidenboter ook gebruiken voor andere dingen. Wat dacht je van een stokbroodje met kruidenboter? Of een gepofte aardappel met kruidenboter en zure room? Of een maiskolf met kruidenboter en Parmezaanse kaas? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met kruidenboter. Het is echt heel makkelijk en veel lekkerder dan de kant-en-klare versies uit de supermarkt.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Huisgemaakte kruidenboter op drie manieren

Huisgemaakte kruidenboter op drie manieren

Vandaag gaan we zelf kruidenboter maken. Een stokbroodje zònder kruidenboter bij de BBQ dat kan eigenlijk niet toch?

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 36 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: European
Trefwoord: kruidenboter
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 3 bakjes
calorieën: 1470kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

Boter nummer 1, de zwarte knoflookboter

  • 1 bol zwarte knoflook
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl gemalen peperkorrels
  • 1 el gedroogde kruiden - kan Procencaals of Italiaans zijn
  • 200 gr ongezouten roomboter

Boter nummer 2: de pesto boter

  • 200 gr ongezouten roomboter
  • 4 el pesto - Om deze boter te maken ga je eerst een huisgemaakte pesto maken. Het recept hiervoor vind je hier boven.
  • peper
  • zout

Boternummer 3: de zongedroogde tomaat/ kappertjes boter

  • 200 gr ongezouten roomboter
  • 8 groene olijven - kleintjes
  • 7 zongedroogde tomaatjes fijn gehakt
  • 2 el kappertjes fijn gehakt
  • 2 el peterselie
  • 1 teen geperste knoflook
  • zeezout
  • peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Voordat je begint met zelf kruidenboter maken, moet je ervoor zorgen dat de roomboter op kamertemperatuur is. Dan kun je hem makkelijk prakken en mengen met de rest van de ingrediënten. Ik heb voor dit recept 5 teentjes zwarte knoflook gebruikt.
  • Neem een kom erbij en doe hier de boter in, voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Prak het geheel tot een zachte boter. Neem daarna een stuk vershoudfolie erbij en schep de boter hier op. Duw het voorzichtig tot een soort rolletje. Als laatste vouw je hem dicht en rol je hem op en leg hem dan in de koelkast om op te laten stijven. Easy peasy zou ik zo zeggen!
  • Dit herhaal je met de twee andere botertjes op precies dezelfde manier. Ik zal hieronder dus alleen de ingrediënten in een lijst voor jullie zetten, de rest spreekt voor zich.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
groene pesto
Naar recept gaan
homemade verse groene en rode pesto

Meer recepten uitproberen zoals huisgemaakte kruidenboter op drie manieren? Kijk dan eens naar onderstaande recepten:

Mediterraanse orzo met honingkip

Appeltjes hachee met rode kool

Ierse runderstoof

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

kruidenboter stokbrood

Start » Recepten » bijgerechten » Huisgemaakte kruidenboter op drie manieren

9 gedachten over “Huisgemaakte kruidenboter op drie manieren”

  1. Pingback: De lekkerste huisgemaakte mayonaise - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Biefstuk met huisgemaakte kruidenboter - Heerlijke Happen

  3. Pingback: De beroemde dip van buurman Marco - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Zwarte pasta met spinazie en kastanjechampignons - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Per-Erik Kladdkaka taart met slagroom - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Luxe stokbrood met wagyus gehakt - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Kreeft met kruidenboter van de BBQ - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept