Twee kleuren aspergequiche met zalm

Twee kleuren aspergequiche met zalm

Als ze dan eindelijk in het seizoen zijn dan ga ik er ook voor! En gelukkig denkt mijn man er net zo over dus asperges staan hier vaak op tafel. Heel simpel met een eitje en wat ham is al een koningsmaal, maar deze twee kleuren aspergequiche met zalm was óók heel lekker. In dit recept gebruiken we het deeg voor een flammkuchen dat is namelijk lekker dun. Hierdoor is het geen zware deeghap, maar meer een heel dun kommetje die tot de nok gevuld wordt met groenten en een zachte mix van crème fraîche en mascarpone en ei. We brengen hem op smaak met mijn oh zo geliefde persillade mix.

Twee kleuren aspergequiche met zalm
Genoeg voor vier mensen met bijvoorbeeld een salade erbij.
Twee kleuren aspergequiche met zalm

Twee kleuren aspergequiche met zalm

Francine
Een quiche zonder quichedeeg…. maar met flammkuchen deeg!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken European
Porties 4 personen

Equipment

  • oven
  • Quichevorm

Ingrediënten
  

  • 1 rol flammkuchendeeg
  • 10 witte asperges
  • 6 groene asperges
  • 1 blikje flagolettes (boontjes)
  • 3 eieren
  • 100 gr gerookte zalm
  • 3 el crème fraîche
  • 2 el mascarpone
  • 3 el Parmezaanse kaas

Uit de voorraadkast

  • 1 el bloem
  • peper / zout
  • persillade mix

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Snijd de houtige achterkanten van je asperges en schil de witte. Stoom of kook beide kleuren asperges een minuut of 10.
  • Bekleed je quichevorm met bakpapier bekeeld daarna met het flammkuchendeeg. Laat het blikje flagolettes uitlekken.
  • Neem een kom erbij en mix hierin de eieren, crème fraîche,bloem en mascarpone tot een gladde mix. Breng op smaak met peper, zout en de persillade.
  • Snijd de asperges in stukjes van 3 cm en leg ze op het deeg in de quichevorm. Vul aan met de flagolettes en schenk de mix erin.
  • Maak af met de gerookte zalm en bestrooi met de Parmezaanse kaas en zet in de oven voor 25 tot 30 minuten.
  • Heerlijk Happen!
Trefwoord asperges, flammkuchen, zalm
Twee kleuren aspergequiche met zalm
Voordat hij de oven in gaat nog wat extra Parmezaanse kaas erop.

Twee kleuren aspergequiche met zalm

Waar komt die flammkuchen vandaan dan? Uit de Elzas, maar dat ligt toch in Frankrijk? Ja dat klopt maar de landsgrenzen hebben wel anders gelegen in het verleden. Zo zie je heel goed aan de huizen in de Elzas dat er een Duitse invloed is geweest met huizen met die mooie donkere balken. Ontstaan door bakkers die hun brooddeeg heel dun uitrolden om de temperatuur van hun veelal houtgestookte ovens te testen. Als de temperatuur te hoog was vatte het deeg vlam, “flammkuchen” dus. Eigenlijk heeft het een beetje de dikte van een cracker. Hierdoor ligt het een stuk minder zwaar op de maag dan quichedeeg of pizzadeeg. Als lekkere snack bij de borrel, of als maaltijd met een fijne salade erbij kun je prima deze flammkuchen serveren.

Quiches of plaatpizza’s? Ik heb er meer voor je hoor, check deze maar eens:

Twee kleuren aspergequiche met zalm
Hier komt hij zeker vaker op tafel.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

2 gedachten over “Twee kleuren aspergequiche met zalm”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *