Een bordje creëren dat eruit ziet net alsof je in een restaurant zit, smaken die elkaar perfect aanvullen…. Met deze Aziatische eendenbout met asperges ben ik een aardig eind in de goede richting gekomen. Natuurlijk probeer ik normaal gezien al mijn recepten ook te voorzien van een leuk opgemaakt bord, maar dit was toch net even anders. Uiteten in eigen tuin met producten allemaal uit het mooie Brabant. Ik toverde een deel uit de box van de Boerschappen en vulde het aan met wat andere ingrediënten die ik inkocht bij de Sligro. Maar niet onmogelijk voor mensen zonder pasje want je kunt het ook wel in een delicatessenwinkel kopen. Geen recept voor alledag, maar als je eens wilt uitpakken dan zit je met Aziatische eendenbout met asperges goed! Asperges met eend.


Aziatische eendenbout met asperges
Bij horen van foie gras gaan vaak de nekharen van mensen rechtop staan. Deze hele industrie staat er niet echt om bekend heel diervriendelijk te zijn. We kennen allemaal de beelden van de ganzen met slangen in hun keel. Geen sexy aanblik, en het eten ervan is een beetje in een verdomhoekje terecht gekomen. Toch heb ik het wél gebruikt in dit recept. Waarom kun je je afvragen, want het levert vaak weer een hoop negatieve reacties op. Ik heb gekozen voor het merk van Jonnie Boer en Oos Kesbeke. ( van het tafelzuur) Zij zetten zich in voor een betere markt, een goed product en géén dierenleed zoals we dat dus op ons netvlies hebben staan. Dieren die gewoon buiten leven en niet gedwongen gevoerd worden. Neem anders eens een kijkje op de site van Foie Royale.

Aziatische eendenbout met asperges
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 2 eendenbouten
- 3 tenen knoflook
- 1 rood pepertje
- 1 grote witte ui
- 8 asperges
- foie gras - ( delicatesse winkel / groothandel)
- zure bietjes van Jonnie Boer - ( Albert Heijn)
- eetbare bloemen - ( delicatesse winkel / groothandel)
- zoethoutstokje - ( bij de toko )
Uit de voorraadkast
- olijfolie
- 75 ml ketjapsaus
- 75 ml sojasaus
- peper
- zout
- maizena
- 1 el 5 spices Chinese kruiden
En zo maak je het:
- Zorg dat de bouten op kamertemperatuur zijn, bestrooi ze met peper en zout en een eetlepel 5-spices Chinese kruiden. Goed inwrijven.
- Snipper de ui, de knoflooktenen en haal de zaadjes uit de rode peper, snijd ook deze fijn.
- Verhit in de braadpan een scheut olijfolie en bak de bouten om en om bruin. Haal ze uit de pan en leg even apart. Bak in het vet even de ui, knoflook, het zoethout en de rode peper. Leg de bouten erop.
- Giet de soja en ketjapsaus erbij vul aan met water tot de bouten onder staan. Breng aan de kook en laat rustig stoven op een stoofpitje voor twee uur.
- Snijd een paar bietjes in plakjes.
- Schil de asperges en snijd de harde achterkant eraf. Kook of stoom ze gaar.
- Schep uit de pan met de bouten een 250 ml vocht en laat dit in het saus pannetje indikken. Niet dik genoeg? Voeg dan een maizenapapje toe van 1 tl maizena en 2 el water.
- Schep de eendenbout uit de pan en haal het vlees van het bot. ( Pulled eendebout )
- Leg de asperges op het bord, daarop heteendenbout-vlees en schenk hier wat saus over.
- Garneer met de bloemetjes, foie gras en nog wat extra saus op het bord.
- Heerlijk Happen!
Zin in iets anders met eend in plaats van Aziatische eendenbout met asperges?, of wil je het wel eens proberen? Ga aan de slag met één van deze:
- Deze rijk belegde roti pizza met eendenborst.
- Gek op noedels? Deze noedelsalade met eendenborstfilet is top.

Asperges met eend
Prachtig recept. Enigszins aangepaste versie gemaakt maar basis aangehouden. Wel verse foie gras gebruikt. Helaas te dunne witte asperges dus ‘rechtop’ lukte niet. Ook geen eetbare bloemen kunnen vinden. Zelf zure biet gemaakt. Ga zeker nog meer heerlijke happen maken.
Hi Marcel, wat leuk dat je ermee aan de slag bent gegaan. Eerbare bloemen kun je evt ook online bestellen, ik koop ze zelf vaak bij de groothandel, maar niet iedereen heeft een pasje. Leuk dat je nog meer van mijn recepten gaat koken! Veel kookplezier, gr Francine
Inderdaad niet voor elke dag, maar in het asperge seizoen een heerlijke aanvulling!
Pingback: Aziatische tonijntartaar met citroengras - Heerlijke Happen
Lekker asperges