Gezonde aubergine pizza

Gezonde aubergine pizza

Even wachten…Pizza! Hoe lekker hij ook is, erg gezond kunnen we de pizza niet noemen. Op z’n tijd er ééntje bestellen is hier thuis dus ook een echte guilty pleasure. Toch moest er een manier zijn om pizza te eten en er niet gelijk een schuldgevoel over te krijgen. Hier komt de aubergine om de hoek, deze kun je namelijk als je hem in plakken snijdt lekker beleggen en groot voordeel hij hoeft ook niet heel lang in de oven. Omdat aubergine zelf niet een heel uitgesproken smaak heeft neemt hij snel alle sappen en smaken in zich op die je erbovenop legt. Ook hier geen ellenlange lijst van producten dus kies eens een keertje voor deze gezonde aubergine pizza!

Gezonde aubergine pizza
Aanvallen! Zo klerk met de huisgemaakte tomatensaus.

Gezonde aubergine pizza

even wat anders maar minstens zo lekker!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: aubergine, geitenkaas, Parmaham, pizza
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • oven
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 4 plakjes Parmaham
  • 6 el geraspte kaas
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine witte ui
  • ½ rode paprika
  • 150 ml passata

Uit je voorraadkast:

  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • Persillade of Italiaanse kruiden
  • verse basilicumblaadjes

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Snijd de paprika in hele kleine blokjes, snipper de ui en de knoflook, en de aubergine in dunne plakken.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hierop de aubergine plakken. Besmeer de aubergine met wat olijfolie en strooi er zout en peper op. Zet in de oven voor 10 minuten.
  • Intussen doe je wat olijfolie in een koekenpan en bak je hier de ui en knoflook glazig in, voeg de passata en paprika toe er roer goed. Breng op smaak met de kruiden en laat pruttelen.
  • Haal de aubergineplakken uit de oven en schep op elke plak wat tomatensaus. Scheur de plakken Parmaham in stukjes en leg erop, maak af met de kaas.
  • Zet terug in de oven voor 10 minuutjes tot de kaas is gesmolten, strooi wat verse basilicumblaadjes erop.
  • Heerlijk Happen!
Gezonde aubergine pizza
Easy peasy, met veel smaak.

Gezonde aubergine pizza

Goed even een stukje achtergrond van de aubergine. Hij komt van oorsprong uit Birma, alleen dat bestaat niet meer. Het heet tegenwoordig Myanmar. Dit ligt in zuid oost Azië en dus heeft deze groente een behoorlijke weg afgelegd om hier terecht te komen. De arabieren namen hem mee naar Spanje en van daaruit werd hij over Europa verspreid. Inmiddels kun je hier in Nederland kassen vol met deze groente vinden en zijn we meer dan bedreven in het produceren ervan. eet de groente nooit rauw want daar kun je serieuze darmklachten van krijgen. Dit komt door de stof solanine die in de aubergine zit. De aubergine speelt een hoofdrol in ratatouille, moussaka, en bijvoorbeeld Baba ganoesj. Meer weten? Ik schreef al eerder een uitgebreide blog toen ik bij een aubergine kweker op bezoek was.

Andere pizza’s of plaattaarten proberen? Maak dan maar eens één van deze:

Gezonde aubergine pizza
lekker krokant die Parmaham erop.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *