Verse huisgemaakte runderbouillon

Verse huisgemaakte runderbouillon

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zo oud als de weg naar Rome, en waarschijnlijk té voorspelbaar om op te schrijven… Maar ik doe het lekker toch! Want ik wil even een lans breken voor verse huisgemaakte runderbouillon. Het is namelijk zo lekker en zo makkelijk om zelf te maken dat het haast zonde is om het niet te doen. Kunnen we nou nooit meer een bouillonblokje gebruiken? Nee natuurlijk kun je dat wel doen! Maar als je nou één keer per maand bouillon trekt, je ze in platte ziplockzakjes in je vriezer bewaard… Dan heb je gewoon standaard een heerlijke voorraad van dit gouden kookvocht klaar liggen. Ik zeg gewoon doen! heldere runderbouillon trekken

Bouillon is een basis van water waarin beenderen, vlees, groenten en kruiden worden gekookt om smaak en voedingsstoffen te extraheren. Het woord “bouillon” is afgeleid van het Franse woord “bouillir”, wat “koken” betekent.

De oorsprong van bouillon gaat terug tot het oude China, waar het werd gebruikt als een medicinale drank. In Europa werd bouillon traditioneel gebruikt als remedie tegen ziekte en zwakte. Het werd ook gebruikt als basis voor soepen, sauzen en andere gerechten.

In de middeleeuwen werd bouillon gekookt in grote ketels boven open vuur. De ingrediënten werden langzaam gekookt en soms urenlang gesudderd om de smaken te intensiveren. Later werd bouillon populair in de Franse keuken, waar het de basis werd voor klassieke gerechten zoals consommé en velouté.

Tegenwoordig wordt bouillon nog steeds veel gebruikt in de keukens over de hele wereld. Het wordt vaak gemaakt van rundvlees, kip of vis, en kan worden gebruikt als basis voor soepen, stoofschotels, sauzen en meer. Bovendien wordt bouillon vaak geprezen vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen, zoals het helpen van de spijsvertering en het verminderen van ontstekingen.

Verse huisgemaakte runderbouillon
Deze keer haalde ik ruim twee liter bouillon uit de pan.

En zo maak je de Verse huisgemaakte runderbouillon:

-Verwarm eerst je oven voor op 200 graden.

-Neem een grote ovenschaal erbij en doe hier de schenkel en de botten in. Zet deze voor een half uurtje in de oven zodat het vlees mooi bruin wordt. Dit helpt ook tegen het schuimen in de pan wanneer we de bouillon gaan koken.

-Pak een grote soeppan erbij en kieper hier vervolgens de botten in en de rest van de ingrediënten. Natuurlijk maak je alle groenten even schoon en haal je de vellen en de schillen eraf. Alleen de knoflook niet, die snij je gewoon door het midden en gooi je in de pan erbij.

-Breng het geheel aan de kook en zet het dan op een sudderplaatje en laat het een uurtje of 5 trekken.

Verse huisgemaakte runderbouillon

Verse huisgemaakte runderbouillon
Gewoon op een sudderplaatje laten staan en wachten maar.

Wanneer de tijd is verstreken giet je de inhoud van de pan door een vergiet heen. Gebruik een vergiet met kleine gaatjes. En dan blijft er een heerlijk geurende bouillon over. Zoals ik al zei : vries het lekker in in zakjes van een halve liter zo heb je altijd voorraad in huis. heldere runderbouillon trekken

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Verse huisgemaakte runderbouillon

huisgemaakte runderbouillon

Zo oud als de weg naar Rome, en waarschijnlijk té voorspelbaar om op te schrijven… Maar ik doe het lekker toch!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 31 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: ingredient
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: runderbouillon
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 5 uur 10 minuten
Porties: 2 liter
calorieën: 1211kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Verwarm eerst je oven voor op 200 graden.
 • Neem een grote ovenschaal erbij en doe hier de schenkel en de botten in. Zet deze voor een half uurtje in de oven zodat het vlees mooi bruin wordt. Dit helpt ook tegen het schuimen in de pan wanneer we de bouillon gaan koken.
 • Pak een grote soeppan erbij en kieper hier vervolgens de botten in en de rest van de ingrediënten. Natuurlijk maak je alle groenten even schoon en haal je de vellen en de schillen eraf. Alleen de knoflook niet, die snij je gewoon door het midden en gooi je in de pan erbij.
 • Breng het geheel aan de kook en zet het dan op een sudderplaatje en laat het een uurtje of 5 trekken.
 • Wanneer de tijd is verstreken giet je de inhoud van de pan door een vergiet heen. Gebruik een vergiet met kleine gaatjes. En dan blijft er een heerlijk geurende bouillon over.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Verse huisgemaakte runderbouillon? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

heldere runderbouillon trekken

Start » De basis » Verse huisgemaakte runderbouillon

8 gedachten over “Verse huisgemaakte runderbouillon”

 1. 5 sterren
  Ik doe altijd alleen een schenkel gebruiken. Maar wil dan ook eens met botten proberen. Moet ik dan opletten welke botten? Of maakt dat niet uit?

 2. Pingback: Oud Hollandse verse groentesoep - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Huisgemaakte gesuikerde donuts - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Heldere runderbouillon met soepvlees, ui en wortel -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept