Verse huisgemaakte runderbouillon

Verse huisgemaakte runderbouillon

Zo oud als de weg naar Rome, en waarschijnlijk té voorspelbaar om op te schrijven… Maar ik doe het lekker toch! Want ik wil even een lans breken voor verse huisgemaakte runderbouillon. Het is namelijk zo lekker en zo makkelijk om zelf te maken dat het haast zonde is om het niet te doen. Kunnen we nou nooit meer een bouillonblokje gebruiken? Nee natuurlijk kun je dat wel doen! Maar als je nou één keer per maand bouillon trekt, je ze in platte ziplockzakjes in je vriezer bewaard… Dan heb je gewoon standaard een heerlijke voorraad van dit gouden kookvocht klaar liggen. Ik zeg gewoon doen!

Dit heb je nodig:

  • 1 grote runderschenkel
  • 1 tot 1,5 kg runderbotten ( van je slager)
  • 2 witte uien
  • 2 wortels
  • 1 bol knoflook
  • 1 prei
  • 2 blaadjes laurier
  • 10 peperkorrels
  • 8 kruidnagels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 bosje peterselie
  • zout
Verse huisgemaakte runderbouillon
Deze keer haalde ik ruim twee liter bouillon uit de pan.

En zo maak je het:

-Verwarm eerst je oven voor op 200 graden.

-Neem een grote ovenschaal erbij en doe hier de schenkel en de botten in. Zet deze voor een half uurtje in de oven zodat het vlees mooi bruin wordt. Dit helpt ook tegen het schuimen in de pan wanneer we de bouillon gaan koken.

-Pak een grote soeppan erbij en kieper hier vervolgens de botten in en de rest van de ingrediënten. Natuurlijk maak je alle groenten even schoon en haal je de vellen en de schillen eraf. Alleen de knoflook niet, die snij je gewoon door het midden en gooi je in de pan erbij.

-Breng het geheel aan de kook en zet het dan op een sudderplaatje en laat het een uurtje of 5 trekken.

Verse huisgemaakte runderbouillon
Gewoon op een sudderplaatje laten staan en wachten maar.

Verse huisgemaakte runderbouillon

Wanneer de tijd is verstreken giet je de inhoud van de pan door een vergiet heen. Gebruik een vergiet met kleine gaatjes. En dan blijft er een heerlijk geurende bouillon over. Zoals ik al zei : vries het lekker in in zakjes van een halve liter zo heb je altijd voorraad in huis.

6 gedachten over “Verse huisgemaakte runderbouillon”

  1. Ik doe altijd alleen een schenkel gebruiken. Maar wil dan ook eens met botten proberen. Moet ik dan opletten welke botten? Of maakt dat niet uit?

  2. Pingback: Week 7.19 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Ossobuco op geheel eigen wijze - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Ossobuco op Milanese wijze met gremolata - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *