Witlof met brie en appel uit de oven

Witlof met brie en appel uit de oven

Geschatte leestijd: 5 minuten

Weer eens een andere versie van witlof uit de oven. We kennen bijvoorbeeld allemaal de versie van de witlof ovenschotel met ham en kaas en bechamelsaus natuurlijk. In deze versie dus witlof met brie en appel uit de oven. Brie is erg lekker op een toastje maar kun je dus ook prima gebruiken in een overschotel. Brie komt van oorsprong uit de regio Brie, het departement Seine-et-Marne en Île-de-France. Dat is de regio rond Parijs. De meest bekende brie is “brie de Meaux”. Al in 774 proefde Karel de Grote deze kaas en vond hem zo lekker dat hij jaarlijks diverse ladingen op zijn kasteel liet bezorgen. Per jaar wordt er ongeveer 7000 ton brie geproduceerd!

Witlof met brie en appel uit de oven
Heerlijke gesmolten brie op de witlof.

Witlof met brie en appel uit de oven

Witlof zoals gebruikt in witlof met brie en appel uit de oven, wordt in het donker geteeld vandaar dat hij ook wit is. Zou je hem in het licht telen dan worden de blaadjes groen. Witlof staat erom bekend dat hij nogal bitter zou zijn. Echter tegenwoordig zijn telers al een heel eind verder met de smaakontwikkeling van de witlof.

Witlof met brie en appel uit de oven
Lekker even de oven in en laat de kaas maar smelten.

Tegenwoordig wordt het hele jaar rond witlof gekweekt daardoor zul je hem altijd in de supermarkt of bij de groenteboer aantrekken. Wist je trouwens dat als witlof bloeit er hele mooie blauwe bloemetjes aan zitten?

De bloemetjes van een witlof. Foto credits: Tineke Heidenis van Natuurfragmenten.nl

Serveer tip bij deze witlof met brie en appel uit de oven:

Hoewel je natuurlijk deze witlof gewoon zo kan eten is dat een beetje “kalig”. Ik zou zelf een lekkere puree erbij serveren. Maak je het jezelf een beetje luxe dan zou ik zeker kiezen voor een truffelpuree. Truffels gebruiken is dan wel een extreem luxe versie. Je kunt natuurlijk een truffelolie gebruiken bij het stampen van de aardappels om hem deze lekkere smaak te geven. Je hebt al flesjes truffelolie in de winkel voor rond de 5 à 6 euro.

De witlof in de Le Creuset pan met de appeltjes erop.

De appel die we gebruiken is de Granny Smith, ook wel zouterik of salicornia genoemd. Dit is een soort appel die bekend staat om zijn zure smaak en stevige textuur. Het is een populaire appelsoort voor gebruik in baksels en gerechten, omdat het niet snel uit elkaar valt tijdens het koken en de zure smaak goed tegenoverstaat tegen zoete smaken.

De Granny Smith is afkomstig uit Australië, waar het rond 1868 werd gekweekt door Maria Ann Smith, die ook wel Granny Smith werd genoemd. Het is waarschijnlijk een kruising tussen een wilde appel en een gedomesticeerde appelsoort. De Granny Smith werd al snel populair in Nieuw-Zeeland, Engeland en de Verenigde Staten. De Granny Smith is een groene appel, die soms een gele of roze blos heeft. Het vruchtvlees is witgeel en sappig.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Witlof met brie en appel uit de oven

Witlof met brie en appel uit de oven

Een fijn gerechtje uit de oven met appel, brie en witlof.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 118 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: appel, brie, noten, witlof
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 4 stronken witlof
  • 200 gr brie
  • 1 granny appel
  • 3 takjes tijm
  • 1 bakje gemixte nootjes
  • 20 gr roomboter
  • 3 el honing

Kruiden en Specerijen

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de stronken witlof, haal eventueel de lelijke blaadjes aan de buitenkant weg. Bak ze vervolgens met de snijkant naar beneden in een grote gietijzeren pan met wat boter tot ze bruin beginnen te kleuren. Leg het deksel op de pan en laat stoven voor 8 minuutjes.
  • Na het stoven draai je de stronken witlof om met de snijkant naar boven.
  • Druppel de honing over de witlof en bestrooi met peper en zout.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in dunne plakjes en leg deze bovenop de witlof.
  • Dek de appel af met de in plakken gesneden brie. Strooi wat nootjes op de brie en wat blaadjes tijm.
  • Zet in de oven tot de brie mooi is gesmolten en een beetje begint te kleuren.
  • Heerlijk Happen!
Serveer met een lekkere puree van aardappel en pastinaak. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Nog meer recepten zoals witlof met brie en appel uit de oven? Probeer eens één van deze lekkere gerechten:

Witlofschotel met gorgonzola en hamblokjes

Witlof tarte tatin met cranberry’s

Frisse witlof salade met grapefruit

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

witlof ovenschotel recepten

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Witlof met brie en appel uit de oven

16 gedachten over “Witlof met brie en appel uit de oven”

4.89 from 118 votes (105 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept