Geschatte leestijd: 3 minuten
Het voorjaar is aangetreden en dus ook het eten in de tuin. Lekker in het zonnetje op eigen terras en zo nu en dan de BBQ er bij aan. Om jezelf niet helemaal vol te proppen met ongezonde dingen kun je het beste wat lekkere salades erbij serveren. En deze wortelsalade met rozijnen en appel is daar een goed voorbeeld voor. Lekker zoet door de rozijntjes en de appeltjes en een beetje een zuurtje door de dressing die we zelf maken. Hierin heb ik appelazijn gebruikt, maar natuurlijk nog veel meer ingrediënten en die vind je terug in het recept. Wortelsalade met rozijnen en appel. wortel salade maken
Wortelsalade met rozijnen en appel
Een rozijn is heel simpel een gedroogde druif. Om ze sneller te laten drogen worden ze gedrenkt in potas. Potas is een mengsel van zouten hoofdzakelijk bestaand uit kaliumcarbonaat. Potas wordt gewonnen via mijnbouw op een diepte van wel 1200 meter. Waarom dan?
De potas maakt kleine scheurtjes in de druiven waardoor ze snel drogen. En dat kan wel tot een week schelen. Daarna worden ze gewassen en ontdaan van de steeltjes. Al met al wel een proces dus, omdat al het vocht uit de rozijn is verdwenen is hij zoeter dan de druif eigenlijk is.
Rozijnen zijn gedroogde druiven die hun water hebben verloren door de zon of een droogmachine. Het water is eruit, de suikers blijven erin. Daardoor zijn rozijnen zoet en energierijk. Toch zitten die kleine rozijntjes vol met antioxidanten, kalium en vitamineB. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen, kalium helpt je bloeddruk te reguleren en vitamineB ondersteunt je stofwisseling en zenuwstelsel.
Honderd gram rozijnen bevat ongeveer 285 kCal. Dus niet onbeperkt van snoepen, maar je kunt er dus best aardig wat van eten! Rozijnen zijn lekker als tussendoortje, maar ook als toevoeging aan je ontbijtgranen, yoghurt, salades of gebak.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Wortelsalade met rozijnen en appel
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 300 gr wortels - juliënne gesneden
- 75 gr rozijnen
- 1 zoete appel
- bieslook
Voor de dressing heb je nodig:
- 3 el olijfolie
- 3 el appelazijn
- 1 el Dijonmosterd
- 1 el honing
- 1 el persillade kruidenmix
- peper
- zout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Maak het jezelf makkelijk en koop voorgesneden wortels. En anders even je wortels schrappen, en in je keukenmachine juliënne snijden.
- Schil de appel en snijd hem in blokjes.
- Neem een kommetje erbij en mix hier alle ingrediënten in voor de dressing. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe alles in een kom en voeg ook de rozijntjes toe. Goed husselen en afmaken met verse bieslook. Laat hem het liefst een nachtje staan voordat je het eet.
- Heerlijk Happen!
Salades, hier staan ze heel vaak op tafel! Als hoofdgerecht, als lunch of als bijgerecht:
- Deze venkelsalade met mosterdvinaigrette.
- Sporter? Maak eens deze goedgevulde proteïne salade.
- Lauwwarme salade met krieltjes en gegrilde perzik, een aanrader!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
wortel salade maken Wortelsalade met rozijnen
Heerlijk bij de BBQ!
Lekkere wortels!