Geschatte leestijd: 3 minuten
Hollandser kan het niet hoor, de tompouce is een gebakje wat iedere Nederlander in zijn leven wel eens heeft gegeten. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik gruwel van banketbakkersroom. De smaak, de textuur ik kan er helemaal niks mee. Maar deze hartige asperge tompouce met zalmmousse bevat géén room. Wel heerlijke Hollandse asperges en super zachte zalmmousse. Het idee voor dit recept komt van Jacquelien van etenvanlientje.com voor weer een nieuwe editie foodblog-swappen. Een recept met zalmmousses, we gaan asperges koken .
We maken dan een recept geïnspireerd door een andere foodie. Ik vond een leuk plaatje van haar op Instagram met zalm. En met deze lekkere vis kun je dus prima een recept hartige asperge tompouce met zalmmousse maken.
Asperge tompouce met zalmmousse
Maar waar komt die naam nou vandaag dan? Tom poes of ook wel tompouce dus is geïnspireerd op de naam van General Tom Thumb. Een Amerikaanse showman die rond 1844 door Nederland reisde. Later begon de Friese dwerg Jan Hannema op te treden als ” Tom Poes”. In deze shows werden acts gegeven waarin Napoleon werd uitgebeeld. Door heel Europa kennen we wel gebakjes die iets met Napoleon te maken hebben.
Wellicht klonk het de Amsterdamse banketbakker wel lekker in de oren en benoemde hij het gebakje op deze manier. We maken een hartige versie met deze asperge tompouce met zalmmousse. Want hoewel de zoete versie dus niet aan mij besteed is lust ik de versie met vis zeker wel!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Asperge tompouce met zalmmousse
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 4 vellen bladerdeeg
- 3 eetlepels geschaafde amandelen
- 1 losgeklopt ei
- 12 witte asperges
- Persillade kruidenmix
Voor de zalmmousse heb je nodig:
- 1 blikje wilde roze zalm
- 200 gram Philadelphia roomkaas
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 teen knoflook
- ½ citroen - sap van de citroen
- bieslook
- peterselie
- peper
- zout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Schil de asperges en haal het houtige einde er af. Schil de asperges, de schillen en de kontjes kun je bewaren voor een lekker soepje.
- Kook of stoom de asperges beetgaar.
- Terwijl die koken maken we de zalmmousse, super simpel, doe alle ingredienten voor deze mousse in een blender of keukenmachine en blend tot een mooie mousse. Schep daarna in een puntzak en bewaar in de koelkast tot gebruik.
- Ontdooi de blaadjes balderdeeg en leg er twee op elkaar. Snijd door het midden en rol ze dan een beetje uit. 10×5 cm en bestijk ze met losgeklopt ei. Strooi er de geschaafde amandelen op en bestrooi met de persillade. Bak in een oven op 200 graen voor een minuutje of 15.
- Laat het bladerdeeg even afkoelen en snijd door het midden. Spuit met de puntzak de mousse erop. Leg daar de aspegres op en daarop nog wat mousse. Dakje erop en serveren maar.
- Heerlijk Happen!
Een asperge tompouce met zalmmousse is leuk, m aar ik heb nog veel meer lekkere recepten die je met zalm kunt maken:
- Deze twee kleurige aspergequiche met gerookte zalm.
- Of lekker zachte zalm “en papillotte” met pesto.
- Of dit vrolijke molentje met gerookte zalm en vers fruit.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
zalmmousse asperges koken recept
Dit ziet er zo lekker uit! Wat een toprecept is dit.
De echte persoon!
De echte persoon!
Dankje! Zalm is je favoriet dus deze lust jij zeker.
Verassend en erg lekker
Super origineel bedacht. Lekker tussendoortje!
Ja! En is het dan ook lekker krokant?
Ja! En is het dan ook lekker krokant?
De echte persoon!
De echte persoon!
Hi Bella, zeker weten! Heerlijke Hap hoor.
De echte persoon!
De echte persoon!
Zeker weten!
Een heerlijke manier om asperges te eten.