Estimated reading time: 3 minuten
Kersenseizoen! Ja hoor het seizoen is weer in volle glorie gestart. Wij wonen niet heel ver van de Betuwe vandaan, en ook hier in de regio zijn een aantal grote telers. Je kent ze wel van die kleine kraampjes langs de weg waar ze al voor je klaar liggen in bakjes. Van die heerlijke dikke paarse, sappige jongens. Ik maakte voor een diner met vrienden dit zomers kersen toetje met crumble. De glaasjes gingen leeg tot op de bodem! Een dikke aanrader dus. We gaan een mascarpone toetje maken met kersen.
Kersen
Wij hebben al jaren een kersenboom langs de dijk staan maar tot op heden heb ik er nog nóóit één kers van kunnen eten…. De spreeuwen zijn ons elk jaar ruimschoots voor! Die snoepen ze al uit de boom voordat ze helemaal rijp zijn. Dus deze kersen kunnen we niet gebruiken voor zomers kersen toetje met crumble. Er is een verschil tussen kersen en krieken. Dit is een zure kers, alle krieken zijn dus kersen maar niet alle kersen zijn ook krieken. De Nederlandse kersen kennen helaas maar een heel kort seizoen van begin juni tot eind augustus.
Er wordt ( helaas) veel geïmporteerd vanuit Griekenland en Turkije. Mijn uitgesproken voorkeur gaat toch echt uit naar onze “eigen” paarse rakkers. Ideaal om een mascarpone toetje te maken met kersen. Wees er dus snel bij als ze te koop zijn want voor je het weet zijn ze weer weg! Ze zijn heerlijk in dit zomers kersen toetje met crumble
Zomers kersen toetje met crumble
Natuurlijk zijn deze heerlijke kersen niet alleen te gebruiken in zoete toetjes. Je kunt ze ook verwerken in een saus. Ik maakte er bijvoorbeeld een heerlijke huisgemaakte naan-pizza mee en een eendeborst met kersen-cognacsaus. Beide gerechten met kersen kan ik je zeker aanraden eens te maken!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Zomers kersen toetje met crumble
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 20 kersen - ( + wat extra om mee te decoreren)
- 500 ml ongeslagen slagroom
- 250 ml mascarpone
- 3 el kristalsuiker
- 1 zakje klopfix
Voor de crumble heb je nodig:
- 50 gr roomboter - op kamertemperatuur
- 50 gr kristalsuiker
- 100 gr bloem
- 1/2 tl zout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 170 graden.
- Doe vervolgens alle ingrediënten voor de crumble in een kom en met een handmixer mix je het geheel tot je mooie korrels hebt. Je kunt dit ook met de hand doen natuurlijk.
- Leg de korrels op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet dan in de oven voor 20 minuutjes tot de crumble mooi goudbruin is. Haal hem daarna uit de oven en laat rustig afkoelen.
- De kersensaus maak je door 20 kersen te ontpitten en doe ze in een hoge maatbeker. ( zodat je straks niet onder de spetters zit). Zet je staafmixer erin en mix tot alle kersen vermalen zijn.
- Neem een kom erbij en doe hierin eerst de mascarpone, klopt deze tot hij luchtig is. Voeg daarna de slagroom en de suiker toe. Begin op de laagste stand met kloppen en verhoog steeds een beetje de snelheid. Klop het geheel op tot je een lekkere dikke slagroom hebt.
- Neem de glaasjes erbij en schep hier eerst een laagje crumble in. Vervolgens een laagje slagroom en daarop weer een laagje kersensaus. Vul het glaasje tot bovenaan en decoreer met wat losse kersen.
- Heerlijk Happen!
Wil je nog meer inspiratie voor lekkere “laagjes toetjes“? Probeer dan eens één van deze toetjes:
Deze heerlijke met aardbeien.
Of deze trifle voor bijvoorbeeld de kerst.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Het is weer kersentijd!
kersen en slagroom; jam!
Wat een verwennerij! Waar haal je, je kersen?
Echt niets lekkerder dan kersen uit de Nederlandse Betuwe
heerlijk, niet alleen in de kersentijd, vries ontpitte kersen in!
Dat is een goede tip! Geniet ervan, gr Francine