Zomers kersen toetje met crumble – makkelijk recept

🕒 Bereidingstijd: 35 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆

Ontdek een onweerstaanbaar zomers toetje waarin sappige kersen uit de Betuwe worden gecombineerd met luchtige mascarpone-slagroom en een krokante crumble. In slechts 35 min zet je dit dessert op tafel, ideaal voor een tuinfeest of barbecue. Inclusief tips voor het kiezen van Nederlandse kersen en variaties voor een vegetarische of lager-suiker versie

Kersenseizoen! Ja hoor het seizoen is weer in volle glorie gestart. Wij wonen niet heel ver van de Betuwe vandaan, en ook hier in de regio zijn een aantal grote telers. Je kent ze wel van die kleine kraampjes langs de weg waar ze al voor je klaar liggen in bakjes. Van die heerlijke dikke paarse, sappige jongens. Ik maakte voor een diner met vrienden dit zomers kersen toetje met crumble. De glaasjes gingen leeg tot op de bodem! Een dikke aanrader dus. We gaan een mascarpone toetje maken met kersen.

Zomers kersen toetje met crumble
Ziet het er niet prachtig uit?

Waarom Nederlandse kersen het beste zijn

Wij hebben al jaren een kersenboom langs de dijk staan maar tot op heden heb ik er nog nóóit één kers van kunnen eten…. De spreeuwen zijn ons elk jaar ruimschoots voor! Die snoepen ze al uit de boom voordat ze helemaal rijp zijn. Dus deze kersen kunnen we niet gebruiken voor zomers kersen toetje met crumble. Er is een verschil tussen kersen en krieken. Dit is een zure kers, alle krieken zijn dus kersen maar niet alle kersen zijn ook krieken. De Nederlandse kersen kennen helaas maar een heel kort seizoen van begin juni tot eind augustus.

Er wordt ( helaas) veel geïmporteerd vanuit Griekenland en Turkije. Mijn uitgesproken voorkeur gaat toch echt uit naar onze “eigen” paarse rakkers. Ideaal om een mascarpone toetje te maken met kersen. Wees er dus snel bij als ze te koop zijn want voor je het weet zijn ze weer weg! Ze zijn heerlijk in dit zomers kersen toetje met crumble

Bewaar de tweeling kersen om bovenop de toetjes te zetten.

Heerlijk zomers kersen toetje met crumble en mascarpone

Natuurlijk zijn deze heerlijke kersen niet alleen te gebruiken in zoete toetjes. Je kunt ze ook verwerken in een saus. Ik maakte er bijvoorbeeld een heerlijke huisgemaakte naan-pizza mee en een eendeborst met kersen-cognacsaus. Beide gerechten met kersen kan ik je zeker aanraden eens te maken!

mascarpone toetje maken met kersen
Geniet, met volle teugen!

Stap-voor-Stap Bereiding van het Toetje

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Fris Zomers Kersen Toetje met Mascarpone & Crumble

Een zomers toetje met verse Hollandse kersen, luchtige mascarpone-slagroom en een knapperige boter-crumble. Klaar in 35 min, ideaal voor tuinfeesten en BBQ’s

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 101 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Nagerecht
Keuken: European
Trefwoord: crumble, kersen, mascarpone, slagroom
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Servings: personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 20 kersen - ( + wat extra om mee te decoreren)
  • 500 ml ongeslagen slagroom
  • 250 ml mascarpone
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 zakje klopfix

Voor de crumble heb je nodig:

  • 50 gr roomboter - op kamertemperatuur
  • 50 gr kristalsuiker
  • 100 gr bloem
  • 1/2 tl zout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 170 graden.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten voor de crumble in een kom en met een handmixer mix je het geheel tot je mooie korrels hebt. Je kunt dit ook met de hand doen natuurlijk.
  • Leg de korrels op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet dan in de oven voor 20 minuutjes tot de crumble mooi goudbruin is. Haal hem daarna uit de oven en laat rustig afkoelen.
  • De kersensaus maak je door 20 kersen te ontpitten en doe ze in een hoge maatbeker. ( zodat je straks niet onder de spetters zit). Zet je staafmixer erin en mix tot alle kersen vermalen zijn.
  • Neem een kom erbij en doe hierin eerst de mascarpone, klopt deze tot hij luchtig is. Voeg daarna de slagroom en de suiker toe. Begin op de laagste stand met kloppen en verhoog steeds een beetje de snelheid. Klop het geheel op tot je een lekkere dikke slagroom hebt.
  • Neem de glaasjes erbij en schep hier eerst een laagje crumble in. Vervolgens een laagje slagroom en daarop weer een laagje kersensaus. Vul het glaasje tot bovenaan en decoreer met wat losse kersen.
  • Heerlijk Happen!
Maak de crumble 1 dag van tevoren en bewaar luchtdicht.
Vervang Klopfix door agar-agar voor een vegan optie.
Garneer met verse munt en extra kersen.
Suikervrij: Gebruik erythritol in plaats van kristalsuiker
Nutrition Facts
Fris Zomers Kersen Toetje met Mascarpone & Crumble
Amount per Serving
Calories
962
% Daily Value*
Fat
 
85
g
131
%
Saturated Fat
 
52
g
325
%
Trans Fat
 
0.4
g
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
15
g
Cholesterol
 
228
mg
76
%
Sodium
 
200
mg
9
%
Potassium
 
304
mg
9
%
Carbohydrates
 
41
g
14
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
22
g
24
%
Protein
 
12
g
24
%
Vitamin A
 
3019
IU
60
%
Vitamin C
 
4
mg
5
%
Calcium
 
188
mg
19
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je nog meer inspiratie voor lekkere “laagjes toetjes“? Probeer dan eens één van deze toetjes:

Dit creepy Halloween toetje.

Deze heerlijke met aardbeien.

Of deze trifle voor bijvoorbeeld de kerst.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Nagerechten » Zomers kersen toetje met crumble – makkelijk recept

9 gedachten over “Zomers kersen toetje met crumble – makkelijk recept”

  1. De echte persoon badge!

    De reageerder gedraagt zich als een echt persoon en wordt geverifieerd als geen bot. Alle tests tegen spambots doorstaan. Anti-spam door CleanTalk.

    5 sterren
    heerlijk, niet alleen in de kersentijd, vries ontpitte kersen in!

    1. De echte persoon badge!

      De reageerder gedraagt zich als een echt persoon en wordt geverifieerd als geen bot. Alle tests tegen spambots doorstaan. Anti-spam door CleanTalk.

      Dat is een goede tip! Geniet ervan, gr Francine

  2. De echte persoon badge!

    De reageerder gedraagt zich als een echt persoon en wordt geverifieerd als geen bot. Alle tests tegen spambots doorstaan. Anti-spam door CleanTalk.

    5 sterren
    Favoriet met de feestdagen

    1. De echte persoon badge!

      De reageerder gedraagt zich als een echt persoon en wordt geverifieerd als geen bot. Alle tests tegen spambots doorstaan. Anti-spam door CleanTalk.

      Leuk om te horen! Gr Francine

  3. De echte persoon badge!

    De reageerder gedraagt zich als een echt persoon en wordt geverifieerd als geen bot. Alle tests tegen spambots doorstaan. Anti-spam door CleanTalk.

    5 sterren
    Delicious !

4.92 from 101 votes (94 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept