Basisrecept krokante kikkererwten

Basisrecept krokante kikkererwten

Geschatte leestijd: 4 minuten

Kikkererwten heb ik eigenlijk nooit echt heel lekker gevonden. Kleine meelachtige balletjes met maar weinig smaak. Maar daar heb ik wat op gevonden! Deze wat gezondere levensstijl vraagt nou eenmaal wat aanpassingen en kikkererwten horen daar dus ook bij. Hoe krijg je ze nou lekker smakelijk op je bord of in een bakje? Juist ja door ze te bakken. Dan transformeren ze in eens in hele lekkere krokante balletjes. En die kun je dus op vele manieren kruiden en op smaak brengen. Gewoon als snack te eten, maar ook bij een salade als topping te gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hoé doen we dat? Juist ja met de airfryer en niet in de gewone oven ( hoewel dat wel kan hoor). Ik geef je hier een basisrecept krokante kikkererwten! Geroosterde kikkererwten roosteren recept recepten

Basisrecept krokante kikkererwten
Elk bakje heeft zijn eigen smaak.

Basisrecept krokante kikkererwten

De kikkererwt is een peulvrucht die al duizenden jaren wordt verbouwd en gegeten. Dit erwtje heeft verschillende namen, zo heet hij bijvoorbeeld ook keker, kekererwt, of garbanzo. Hij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar wordt nu over de hele wereld geconsumeerd. De voedingswaarden zijn hoog bij deze kleine erwten. Zo zit er per 100 gram 20 gram eiwit in, 15 gram aan voedingsvezels en maar 5 gram vet. Daarmee een ideale vleesvervanger.

Je kunt kikkererwten gebruiken om hummus te maken, salades te verrijken of falafel te frituren. Er is een oud Turks sprookje dat het verhaal vertelt van een jongetje dat zo groot is als een kikkererwt. Hij beleeft allerlei avonturen met zijn vrienden en leert belangrijke levenslessen.

Basisrecept krokante kikkererwten
Je kunt ze zo in de airfryer doen.

Dit komt doordat een kinderloze vrouw op een dag kikkererwten zeeft en vervolgens veranderen de erwten in kinderen. Hier in Europa hebben hetzelfde soort verhaaltjes als bijvoorbeeld Klein Duimpje, of duimendik van de gebroeders Grimm. Google het verhaal maar eens dan kun je het zelf lezen. En misschien ondertussen lekker deze snack erbij verorberen!

Lekkere krokante snacks, naar eigen idee op smaak te brengen.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Basisrecept krokante kikkererwten

Basisrecept krokante kikkererwten

Een fijn basisrecept voor heerlijke krokante kikkererwten.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 48 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Borrelhapje
Keuken: European
Trefwoord: kikkererwt, kruiden, olijfolie
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 17 minuten
Totale tijd: 22 minuten
Porties: 1 bakje
calorieën: 2kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • kruiden naar smaak

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm je airfyer eventjes voor.
  • Laat de kikkerwten uitlekken in een vergiet, bewaar eventueel het sap voor chocomousse.
  • De erwten hoef je verder niet te drogen.
  • Zet de airfryer op 17 minuten op 190 graden, de eerste 5 minuten laat je ze drogen. Haal ze daarna eruit en doe ze in een kom giet er wat olijfolie overheen en doe ze dan terug in de airfryer. ( Deze gaat als het goed is gewoon verder met het aftellen van 17 min naar 1)
  • Laat ze nu bakken tot de laatste 3 minuten. Haal ze weer uit de airfryer en strooi er de kruiden overheen die je lekker vindt. Dit doe je zo laat in het proces pas om ervoor te zorgen dat de kruiden niet verbranden in de aifryrer.
  • Na de laatste 3 minuutjes doe je de krokante kikkerwten in een kom.
  • Heerlijk Happen!
-Bak ze eens met truffelolie voor een heel andere smaak.
-Gebruik mijn persillade mix voor een fijne smaak. 
-Gooi het sap niet weg maar maak er chocomousse of meringues mee. 
-Kruiden die je erop kunt strooien: kerriepoeder, peper, zout, kerrie, ras el hanout, knoflookpoeder. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Kikkererwten zijn gezond omdat ze rijk zijn aan vezels, proteïnen, koolhydraten, vitaminen en mineralen.

  • Vezels helpen bij een gezonde darmwerking en het bevorderen van een regelmatige stoelgang.
  • Proteïnen zijn belangrijk voor de opbouw en onderhoud van spieren en weefsels. Kikkererwten bevatten hoogwaardige plantaardige proteïnen.
  • Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Kikkererwten bevatten complexe koolhydraten die geleidelijk energie vrijgeven, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
  • Kikkererwten zijn rijk aan vitamine B1, B6 en foliumzuur en mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium.

Bovendien bevatten kikkererwten antioxidanten en andere gezonde stoffen die bijdragen aan de gezondheid van ons hart en bloedvaten, en het verminderen van het risico op bepaalde chronische ziekten.

Waar kun je deze kleine rakkers zoals gemaakt in Basisrecept krokante kikkererwten nog meer voor gebruiken? Hier een aantal ideetjes voor je:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

geroosterde kikkererwten roosteren recepten recept

Start » Recepten » Hapjes » Basisrecept krokante kikkererwten

14 gedachten over “Basisrecept krokante kikkererwten”

  1. Pingback: Basisrecept Mediterraanse ratatouille - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Gezonde carrot cake bliss balls - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Basisrecept voor een klassieke nasi goreng - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Kidneybonen salade met kikkererwten - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Hele kip uit de aerofryer met limoen - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Basisrecept Elszasser flammkuchen - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Basisrecept voor heerlijke oliebollen - Heerlijke Happen

  8. Pingback: Kaneel pompoenbrood met rozijnen. - Heerlijke Happen

  9. Pingback: Ananas kokoswafels met Griekse yoghurt - Heerlijke Happen

  10. 4 sterren
    Helaas verbranden ze bij mij. Het zijn gekookte kikkererwten uit een pot en ik heb een kleine airfryer, zou dat het probleem zijn?

    1. 5 sterren
      Hi, nee dat kan niet het probleem zijn, Wellicht even de temperatuur verlagen en iets korter proberen. Ik denk dat als je het even uittest het je zeker moet lukken. Gr Francine

  11. Pingback: Quinoa bowl met verse groenten - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept